Showing posts with label gk quiz. Show all posts
Showing posts with label gk quiz. Show all posts

Important GK Questions for KIDS - Quiz Questions

58 comments:
Simple Gk Questions for kids, useful for quiz exams.Only selected Important Questions to improve Kids basic Gk knowledge.
gk for kids
Kids GK











11 Simple GK Questions for Kids related to INDIA

  
1. Name the first satellite launched by INDIA?
Answer: Aryabhata
 
2. Which is the first Indian film?
Answer: Raja Harishchandra
 
3. which is the National motto of INDIA?
Answer: Satyameva Jayate 

4. which is the National aquatic animal of INDIA?
Answer: River Dolphin
 
5. which is the first linguistic state in INDIA?
Answer: Andhra Pradesh 
 
6.Which is the first biosphere reserve in INDIA ?
Answer: Nilgiri Biosphere Reserve 
 
7. What is the National anthem of INDIA? 
Answer: Jana Gana Mana

8.which is the National flower of INDIA?
Answer: Lotus

9. which is the National animal of INDIA?
Answer: Tiger

10. which is the National bird of INDIA? 
Answer: Peacock

11. which is the National tree of INDIA?
Answer: Banyan(Indian Fig)
 

simple 100 G K questions for kids 


1. Which is the largest animal in the world ?
Answer: Blue whale


2. Which is the largest animal on land ?
Answer: African elephant


3. Which is the smallest bird ?
Answer: Humming Bird


4. Which is the largest fish in the world ?
Answer:  Whale shark


5. Which is the tallest animal on the earth ?
Answer: Giraffe


6. Which is the biggest bird in the world ?
Answer: Ostrich


7. Which is the biggest continent in the world ?
Answer: Asia


8. Which is the largest country (area) in the world ?
Answer: Russia
2nd place > Canada

*8 a. Which is the smallest country in the world ?
Answer: Vatican City


9. Which is the most spoken language in the world ?
Answer: Mandarin (Chinese )
2nd place > Spanish


10. Which is the largest island in the world ?
Answer: Greenland
2nd place > New Guinea


11.Which is the longest river in the world ?
Answer: Nile (Egypt )


12. Which is the largest desert in the world ?
Answer: Sahara Desert (Located at Africa)


13. Which is the largest bone in human body ?
Answer: Femur (thighbone)


14. What is the smallest bone in the human body ?
Answer: Stapes(Ear bone)


15. Which is the largest flower in the world ?
Answer: Rafflesia


16. Which is the largest ocean in the world ?
Answer: Pacific Ocean


17. Which is the largest plateau in the world ?
Answer: Tibetan Plateau


18. Which is the tallest waterfall in the world ?
Answer: Angel Falls

19. which is the Smallest landlocked country in the world?
Answer: Vatican City 

20. Which is the Largest landlocked country in the world?
Answer: Kazakhstan

21. Which is India's largest fresh water lake?
Answer: Wular Lake

22. Which is largest freshwater lake in the world?
Answer: Lake Superior

*23. Which place is known as tea garden of India
Answer: Assam 

*24. Who introduced cofee to India?
Answer: baba budan 

25.who discovered electric bulb?
Answer:Thomas alva edison

26. who discovered television?
Answer: Jhon L baird

26 a. who discovered radio ?
Answer: Marconi

27. Name the person who first circumnavigated earth?
Answer: Magellan

28. First ship circumnavigated earth?
Answer: Victoria

29.India's first super computer?
answer: param8000

30 who is known as father of Indian constitution ?
answer: Dr B.R.Ambedkar


31. who is the writer of "malgudi days"?
answer: R. K. Narayan

32.Which of the Indian state has the longest coast line?
Answer: Gujarat 

33.The largest river in India?
Answer: Ganga

34. Which Indian state has a separate constitution ?
answer: Jammu and kashmir

35. who is the father of history?
Answer: Herodotus

36. Which is the lightest metal?
answer: Lithium

37. A male donkey is called?
Answer: Jack

38. A female donkey is called?
Answer: Jenny

39. Who is the first prime minister of India ?
Answer:Jawaharlal nehru

40. Who was the first president of India ?
Answer: Rajendra Presad

41. Father of Green Revolution?
Answer: M S Swaminathan

More General Knowledge simple quiz questions for Kids
42. The king of spices?
answer: pepper
 

43. The 29th state of India?
Answer: Telangana

44. Paleontology is the study of ?

Answer: Fossils
 

45.The Gland secretes Insulin?
Answer: Pancreas

46. The currency of UAE?

 Answer: Dirham

47. _____is the currency of sudan?
Answer:Pound
 
48. Which is the hardest substance available on earth?
answer: Diamond

49. which bank is called bankers bank of India?
Answer: RBI(Reserve Bank of India) 

50. which is the largest state of India?
Answer: Rajasthan 


Gk Questions collected for quiz exams


51. The biggest Private Commercial Bank?

 Answer: ICICI Bank

52. The father of local self Government?

Answer: Lord Rippon

53. The first Indian woman to go into space?

Answer: Kalpana Chawla

54.The vitamins which is not found in vegetables and fruits?

Answer: Vitamin D

55. Bleeding Gums or tooth loss is a symptom of disease?

Answer:Scurvy

56. Fastest land animal in the world?
answer: cheetah
 

57. Which is the largest cell in natural world?
Answer: ostrich eggs

58. Which instrument is used to measure Atmospheric pressure?
answer: Barometer

59. Human dead body is called?
answer: cadaver 

60. The state having a largest area of forest cover in India

Answer: Madhya padesh

61. Which is the smallest neighboring country of India?
Answer: Bhutan
 

62. Tsunami is a word in which language?
Answer: Japanese
 

63. Panama canal act as a link between which oceans?
Answer: Atlantic and pacific

64. Who discovered Penicillin in 1928?

answer: Alexander Fleming

65. The part of brain which help the body balance?

 answer: Cerebellum

66. Which of the state has the longest coastal line?

answer: Gujarat

67. The highest dam of India is ?

Answer: Tehri Dam

Basic General Knowledge questions that you should know

68. Which continent is known as Dark continent?
Answer:Africa

69. which is the largest continent?
answer: Asia

70. which is the smallest continent?
answer: Australia

71. Which is the southernmost point of india?
Answer: Indira point


72. Present Indian station at Antarctica?
Answer: Bharati

73. Present Indian station at arctic region?
Answer: Indarc

74. Kelvin scale is the unit of?
Answer: Temperature 

Some important Inventions related GK for kids


75. Who is the inventor of electricity?
Answer: Benjamin Franklin

76. Who is the inventor of electric Bulb?
Answer: Thomas Alva Edison

77. Who is the inventor of Television?
Answer: John Logie Baird

78. Who is the inventor of Barometer?
Answer: Evangelista Torricelli

79. Who is the inventor of Radio?
Answer: Marconi

80. Who is the inventor of Crescograph
Answer: Jagdish Chandra Bose
Note: Crescograph is used to measure growth in plants 


More simple General Knowledge questions for Kids from comments


81. Which was the first linguistic state in independent India?
Answer: Andhra Pradesh

82. largest diamond in the world?

 Answer: Cullinan

83. Former Indian Prime minister who received both Bharath Ratna and Nishan-E-pakistan?

Answer: Morarji Desai

84. Who is the father of computer science?
Answer: Alan Turing

85. Which is world's first coin?
Answer: Lydian coin

86. Uri dam is constructed across the river?

Answer: Jhalam

87. Which is the lightest metal?
Answer: Lithium

89. Which is the  smallest desert in the world?
Answer: Carcross Desert, canada
 

90. Who is the chairman of Rajya sabha?
Answer: The Vice President

91. Who is the chairman of Niti aayog?
Answer: The Prime minister of India 


Newly updated GK Questions for Children


92. Who is the first women prime minister of India ?
Answer: Indira Gandhi

93. Who was the first women president of India ?
Answer: Pratibha Devisingh Patil

94.The state which is known as "Sugar bowl of India"?
Answer: Uttar Pradesh

95. The instrument used to measure Blood pressure?
Answer: Sphygmomanometer

96. Super computer was invented by?
Answer: Seymour Cray

97.What is the Expansion for LED?
Answer: Light emitting Diode

98. The largest Democracy in the world?
Answer: India

99.The longest written Constitution in the world?
Answer: Indian constitution

100. Metal used to make the filaments of bulbs?
Answer: Tungsten
 
 Free download Gk questions in Mp3 Audio 

 Now listen to all GK questions and answers for kids in easy-to-download MP3 format! Boost learning with engaging GK audio quizzes, perfect for children and exam preparation. Ideal for daily practice, school activities, or general awareness. This MP3 GK audio format helps kids learn on the go—whether traveling or relaxing. Click the download link to get your free general knowledge MP3 and start fun, interactive learning today!
 


  I Think You Have Answered All My Questions.


For more visit Simple Gk questions for Kids
 
More Questions are added as comment


last updated on 21/12/2021

World Environment Day Quiz 2025

4 comments:


World Environment Day Quiz 2025 Questions with answers: Challenge your knowledge on environmental issues, sustainability, and conservation. Participate in school competitions on June 5th, 2025, to raise awareness, inspire action, and promote eco-friendly habits for a greener future. Engage, learn, and make a difference!

1. When is World Environment Day celebrated?
June 5

2. What is the theme of World Environment Day 2025?
Ending Plastic Pollution Globally

3. Which organization leads World Environment Day ?
United Nations Environment Programme (UNEP)

4. Which gas is primarily responsible for global warming?
Answer: Carbon dioxide (CO2)

5. Which international agreement aims to combat climate change?
Answer: Paris Agreement

6. Which day is celebrated as Earth Day?
Answer: April 22

7. Which organization publishes the annual State of the Global Climate report?
Answer: World Meteorological Organization (WMO)

8. What is the world's largest living structure?
Answer:Great Barrier Reef 

9. Which gas is responsible for ozone depletion?
Answer: Chlorofluorocarbons (CFCs)

10. What is the largest environmental organization?
Answer: United Nations Environment Programme (UNEP)

11. Which country has the largest carbon footprint?
Answer: China

12. What is the world's largest desert?
Answer: Sahara Desert

13. Which river is considered the lifeline of India?
Answer: Ganges River

14. What is the world's largest rainforest?
Answer: Amazon Rainforest

15. Which organization publishes the Red List of threatened species?
Answer: International Union for Conservation of Nature (IUCN)

16. What is the significance of the Montreal Protocol?
Answer: Protection of the ozone layer

17 Which day is celebrated as Earth Hour?
Answer: Last Saturday of March


18. Where is the venue for environment day celebration 2025?

Answer: The Republic of Korea's Jeju Province

( Thanks for the comment)


19. Where was the venue for environment day celebration 2024?

Answer: Saudi Arabia


20. Where was the venue for environment day celebration 2023?

Answer: Ivory Coast 



GK Quiz Exam related to Rivers

No comments:
Simple Questions related to Rivers for Exams
View Answers of below Questions and more GK Questions from GK Rivers

Top 10 General Knowledge Questions 2018

No comments:
Selected Most Important 10 GK Questions asked in Kerala PSC 2018 Last Grade Servant (LGS) Exams

1.Who is the appointing authority of National Human rights commission?
Answer:President

2. Vande mataram was written in which language?
Answer: Sanskrit

3. Panna mines are known for?
Answer: Diamond

4. Panna mines are located in which state?
Answer: Madhya Pradesh

5. "All Indian Muslim league" was formed in which City?
Answer:Dhaka

6. Who is the leader of  Bardoli satyagraha?
Answer: sardhar Vallabhbhai Patel

7.Which is the Maratha newspaper by Bal gangadhar tilak?
Answer: Kesari

8. Who wrote the Novel "Durgesha Nandhini"?
Answer: Bangim chandra chaterji

9. Where is the Headquarters of "Inland waterways authority of India" ?
Answer: Noida

10."Flag code of India" came in to force from?
Answer: 2002 January 26

For more GK Questions visit

http://importantquestionsabout.blogspot.com/2013/08/simple-gk-and-current-affairs-questions.html


Important facts about Mughal Empire: 2019 Exams GK

1 comment:

Mughal Empire is also known as Timurid Empire because of its relation with Timurid Empire. The period of the Mughal empire is known as Second Classical Age. They ruled India from 1526 to 1857. Only six are Considered great. They are Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shah Jahan, Aurangazeb.

Important GK Questions About Babur

mughal empire - babur

1. Who was the founder of the Mughal Empire?

Answer: Babur

2. When was First Battle of Panipat ?

Answer: 1526 April 21

3.Who defeated Ibrahim Lodhi in the First Battle of panipat?

Answer: Babur

4. Who defeated Mewar of Rana Sangha in the Battle of Khanwa ?

Answer: Babur (in 1527 {ie battle of panipat+1 year} )

5. Who fought against Babur in the Battle of Chanderi ?

Answer: Medini Rai of Malwa (in 1528 {ie battle of khanwa + 1 year} )

6. Who fought against Babur in the Battle of Ghaghra ?

Answer: Muhammed Lodhi (in 1529 {ie battle of chanderi + 1 year} )

7. When did Babur died ?

Answer: In 1530 (ie battle of ghagra + 1 year)

8. Where is the Tomb of Babur situated?

Answer: Kabul

*9.Who wrote the book The last Mughal?
Answer: William Dalrymple

*10. The Mughal emperor who introduced 'Jharoka Darsan'?
Answer: Akbar
 


Wanted to know more General Knowledge questions about Mughal Empire visit Important Questions


GK Questions 2018 : Nationality

1 comment:
GK QUESTIONS related to Nationality of  Important Personalities are frequent in GK EXAMS. We collected some important questions for your quick updation.
Your suggestions can added as comment at bottom  

What is the Nationality of UN secretary general António Guterres ?
Answer: Portugal

What is the Nationality of Vincent van Gogh
Answer: Netherlands

What is the Nationality of writer Paulo coelho?
Answer: Brazil

What is the Nationality of Michelangelo?
Answer: Italy

What is the Nationality of Leonardo da Vinci
Answer: Italy

What is the Nationality of Galileo Galilei
Answer: Italy

What is the Nationality of Pablo Picasso
Answer: Spain

What is the Nationality of Albert Einstein?
Answer: Germany

What is the Nationality of Karl Marx
Answer: Germany

What is the Nationality of Isaac Newton
Answer: United Kingdom

What is the Nationality of Stephen Hawking
Answer: United Kingdom

What is the Nationality of Charles Darwin
Answer: United Kingdom

What is the Nationality of William Shakespeare
Answer: United Kingdom

What is the Nationality of Michael Faraday
Answer: United Kingdom

What is the Nationality of Aristotle
Answer: Greece

What is the Nationality of Socrates
Answer: Greece

What is the Nationality of Plato?
Answer: Greece

What is the Nationality of Hippocrates?
Answer: Greece

What is the Nationality of Archimedes
Answer: Greece

What is the Nationality of Confucius?
Answer: China

What is the Nationality of Nicolaus Copernicus ?
Answer: Poland

For more Gk questions visit
https://importantquestionsabout.blogspot.com/2013/01/confusing-general-knowledge-questions.html