Custom Search

Lastest GK questions about Famous Women :updated for 2019 exams


First women (female or First lady of ) in India General knowledge Questions and Answers


Questions Like "First women in India" is very much confusing to me. Some important gk questions about 'First ladies of India' is given below. Make sure you don't get confused.


1. Who is the First Woman Governer of India ?
Answer: Sarojini Naidu

Notes: 
  • sarojini naidu's birth day is celebrated as national women's day in india on feb 13
  •  sarojini naidu is the first women governor of india
  • sarojini naidu is known as "Nightingale of india"
  • important literary works are "Broken wing","The Golden Threshold","The Bird of Time"



2. Who is the First Female Prime minister of India ?
Answer: Indira Gandhi



3. Who is the first Woman Chief Minister of India ?
Answer: Sucheta Kriplani


4. Who is the First Woman Minister of India ?
Answer: Vijayalakshmi Pandit


5. Who is the First Woman Central Minister of India?
Answer: Rajkumari Amrit Kaur


6. Who is the First Woman Speaker of India ?
Answer: Meira Kumar


7. Who is the First Woman Speaker of a State Assembly ?
Answer: Shano Devi


8. The First Indian Woman who Swam across English channel ?
Answer: Arti Saha


9. The First Indian Woman who Swam across Gibraltar Strait ?
Answer: Arti Pradhan


10. Who is the First Miss World from India ?
Answer: Reetha Faria


11. Who is the First Miss Universe from India?
Answer: Susmitha sen


12. Who is the first Miss India?
Answer: Pramila Esther Abraham


13. Who is the first woman IPS ?
Answer: Kiran Bedi


14. Who was the first woman IAS ?
Answer: Anna Malhotra


15. Who was the first Woman High court Judge ?
Answer:  Anna Chandy


16. Who was the first female Chief Justice of High court ?
Answer:  Leila Seth


17. Who was the first Lady Magistrate ?
Answer: Omana Kunjamma

18. Who is the first woman to become Chief Election Commissioner of India ?
Answer: V.S. Ramadevi

19. Who is the first Indian woman to win Nobel Prize ?
Answer: Mother Teresa


20. Who is the first woman to win Bharat Ratna ?
Answer: Indira Gandhi

*20a. First women musician to get Bharat Ratna?
Answer: M S Subbulakshmi 

*21. Who is the First Indian woman to win a Medal in Olympics ? 
Answer: Karnam Malleswari  

*22. Who is the first women president of India ? 
Answer: Pratibha Patil 

*23. The first Indian woman who reached space?
Answer:  Kalpana Chawla

*24. First women Nominated to Rajyasabha?
Answer: Rukmini Devi Arundale 

*25. First women to win Dadhasaheb phalke award?
answer: Devika Rani Roerich

*26. The first women president of INC(Indian national congress)
Answer: Annie Besent



* newly updated


Did you know What is the maximum age for the President ?


For important current affairs questions visit Latest General Awareness Questions

23 comments:

  1. Very useful for my career thanks a lot

    ReplyDelete
  2. First Indian women to climb mount everest is bachendri pal

    ReplyDelete
  3. its very useful , i like this. by bathri

    ReplyDelete
  4. its very useful , i like this. by bathri

    ReplyDelete
  5. Fathima Beevi. Justice M. Fathima Beevi was the first female judge to be appointed to the Supreme Court of India

    ReplyDelete
  6. Fathima Beevi. Justice M. Fathima Beevi was the first female judge to be appointed to the Supreme Court of India

    ReplyDelete
  7. Kanu priya Agarwal first female and first Indian test tube baby

    ReplyDelete
  8. I'm form M.B.B.I school and I am very thankful to u all , because it was very use full for me pektop . Hi my M.B.B.I friends . I m in 8th std . My name is abdul kalam .

    ReplyDelete
  9. Who is the Youngest nobel peace prize winner?
    Answer: Malala Yousafzai

    ReplyDelete
  10. The international day for the elimination of violence against women is?
    answer: November 25

    ReplyDelete
  11. First women Writer who got Jnanpith award in 1976?
    Answer: Asha Poorna Devi

    ReplyDelete

feel free to comment
If we miss any important related Gk questions, please add it as comment

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...