Custom Search

Recent Appoinments to key positions for Competitive Exams- India 2022


No comments:

2022 Appointments Quick Reference


Expected Questions for 2022 UPSC , PSC exams, BANK exams, RRB, Postal assistant exams 


Share GK questions with your friends in PDF Format

 

1. Recently appointed chief of Intelligence Bureau (IB)?

Answer: Tapan Deka


2. Newly appointed Permanent Representative of India to the United Nations  ?
Answer:  Ruchira Kamboj(22/06/2022)


3.Recently appointed Vice Chairman of NITI Aayog  ( National Institution for Transforming India)
Answer :Suman Bery(01/05/2022) 

4.Newly appointed chief Executive officer of NITI Aayog
  Answer: Parameswaran Iyer(from 30/06/2022)


5. Recently appointed Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI)?
Answer: Debasish Panda (15/06/2022)



6. Recently appointed chairman of Press Council of India?
Answer: Ranjana Prakash Desai(06/2022) 

Ranjana Prakash Desai



7 .Recently appointed Chief of National Investigation Agency
Answer:  Dinkar Gupta(06/2022)
 
 
 
 

  


8. Who is the chairman of UPSC?
 Answer: Manoj Soni (05/04/2022)

  

9. Who is the Present  Chief Election Commissioner ?

Answer: Rajiv Kumar 
 


10. Who is the present SEBI chairman (Securities and Exchange Board of India) ?

Answe: Madhabi Puri Buch

 

Find More Latest who is who (India) from below link

https://importantquestionsabout.blogspot.com/p/who-is-who.html 

GK And Current Affairs for 2022 competitive exams


2 comments:

Most Recent GK and current Affairs Questions for 2022 PSC and UPSC Exams. Current affairs are updated on daily basis

Last updated on  24/6/2022
Latest GK updates are Highlighted with *


2022 Current Affairs Questions

 

Newly elected ISRO Chairman?

Answer: s somanath

who is elected as the new President of Chile?

Answer:  Gabriel Boric

Who will be the chief guest for India's 2022 Republic Day Celebrations?
Answer: Heads of Central Asian countries (Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan)

Who was the chief guest of India's first Republic Day celebrations?

Answer: Sukarno(Indonesian President)

 World Badminton championship 2021 Men's singles silver medal winner? 

Answer: Kidambi Srikanth from India

 

World Badminton championship 2021 Men's singles winner?

Answer: Loh kean yew from Singapore

 

World Badminton championship 2021 Women's singles winner?

Answer: Akane yamaguchi from  Japan 

 

Nanavati commission related to the inquiry of which incident(Justice G.T. Nanavati was recently dead)?

Answer: The 1984 anti-Sikh riots and 2002 Gujarat riots 

 

 * Who is the winner of lifetime achievement award from BWF(Badmindon World Federation )?

Answer: Prakash Padukon

 

* which country was the Omicron COVID-19 virus first detected?

Answer: South Africa Miss universe 2021 

 

* who is the winner of Miss universe 2021?

Answer: Harnaaz Sandhu (India)


*who is the winner of Miss India 2021?

Answer: Manasa Varanasi





Powers and Functions of President and Governor under Indian Constitution : GK updated

2021 GK and Current Affairs : Sports Relatd GK Questions Updated

2021 Current affairs Questions from Kerala Public Service Comission(PSC) Exams

Important GK questions related to Dam and Rivers

 

Important GK Questions for KIDS - Quiz Questions


57 comments:
Simple Gk Questions for kids, useful for quiz exams.Only selected Important Questions to improve Kids basic Gk knowledge.
gk for kids
Kids GK











 


 
 
 
 

11 Simple GK Questions for Kids related to INDIA

  
1. Name the first satellite launched by INDIA?
Answer: Aryabhata
 
2. Which is the first Indian film?
Answer: Raja Harishchandra
 
3. which is the National motto of INDIA?
Answer: Satyameva Jayate 

4. which is the National aquatic animal of INDIA?
Answer: River Dolphin
 
5. which is the first linguistic state in INDIA?
Answer: Andhra Pradesh 
 
6.Which is the first biosphere reserve in INDIA ?
Answer: Nilgiri Biosphere Reserve 
 
7. What is the National anthem of INDIA? 
Answer: Jana Gana Mana

8.which is the National flower of INDIA?
Answer: Lotus

9. which is the National animal of INDIA?
Answer: Tiger

10. which is the National bird of INDIA? 
Answer: Peacock

11. which is the National tree of INDIA?
Answer: Banyan(Indian Fig)
 

simple 100 G K questions for kids 


1. Which is the largest animal in the world ?
Answer: Blue whale


2. Which is the largest animal on land ?
Answer: African elephant


3. Which is the smallest bird ?
Answer: Humming Bird


4. Which is the largest fish in the world ?
Answer:  Whale shark


5. Which is the tallest animal on the earth ?
Answer: Giraffe


6. Which is the biggest bird in the world ?
Answer: Ostrich


7. Which is the biggest continent in the world ?
Answer: Asia


8. Which is the largest country (area) in the world ?
Answer: Russia
2nd place > Canada

*8 a. Which is the smallest country in the world ?
Answer: Vatican City


9. Which is the most spoken language in the world ?
Answer: Mandarin (Chinese )
2nd place > Spanish


10. Which is the largest island in the world ?
Answer: Greenland
2nd place > New Guinea


11.Which is the longest river in the world ?
Answer: Nile (Egypt )


12. Which is the largest desert in the world ?
Answer: Sahara Desert (Located at Africa)


13. Which is the largest bone in human body ?
Answer: Femur (thighbone)


14. What is the smallest bone in the human body ?
Answer: Stapes(Ear bone)


15. Which is the largest flower in the world ?
Answer: Rafflesia


16. Which is the largest ocean in the world ?
Answer: Pacific Ocean


17. Which is the largest plateau in the world ?
Answer: Tibetan Plateau


18. Which is the tallest waterfall in the world ?
Answer: Angel Falls

19. which is the Smallest landlocked country in the world?
Answer: Vatican City 

20. Which is the Largest landlocked country in the world?
Answer: Kazakhstan

21. Which is India's largest fresh water lake?
Answer: Wular Lake

22. Which is largest freshwater lake in the world?
Answer: Lake Superior

*23. Which place is known as tea garden of India
Answer: Assam 

*24. Who introduced cofee to India?
Answer: baba budan 

25.who discovered electric bulb?
Answer:Thomas alva edison

26. who discovered television?
Answer: Jhon L baird

26 a. who discovered radio ?
Answer: Marconi

27. Name the person who first circumnavigated earth?
Answer: Magellan

28. First ship circumnavigated earth?
Answer: Victoria

29.India's first super computer?
answer: param8000

30 who is known as father of Indian constitution ?
answer: Dr B.R.Ambedkar


31. who is the writer of "malgudi days"?
answer: R. K. Narayan

32.Which of the Indian state has the longest coast line?
Answer: Andra pradesh

33.The largest river in India?
Answer: Ganga

34. Which Indian state has a separate constitution ?
answer: Jammu and kashmir

35. who is the father of history?
Answer: Herodotus

36. Which is the lightest metal?
answer: Lithium

37. A male donkey is called?
Answer: Jack

38. A female donkey is called?
Answer: Jenny

39. Who is the first prime minister of India ?
Answer:Jawaharlal nehru

40. Who was the first president of India ?
Answer: Rajendra Presad

41. Father of Green Revolution?
Answer: M S Swaminathan

More General Knowledge simple quiz questions for Kids
42. The king of spices?
answer: pepper
 

43. The 29th state of India?
Answer: Telangana

44. Paleontology is the study of ?

Answer: Fossils
 

45.The Gland secretes Insulin?
Answer: Pancreas

46. The currency of UAE?

 Answer: Dirham

47. _____is the currency of sudan?
Answer:Pound
 
48. Which is the hardest substance available on earth?
answer: Diamond

49. which bank is called bankers bank of India?
Answer: RBI(Reserve Bank of India) 

50. which is the largest state of India?
Answer: Rajasthan 


Gk Questions collected for quiz exams


51. The biggest Private Commercial Bank?

 Answer: ICICI Bank

52. The father of local self Government?

Answer: Lord Rippon

53. The first Indian woman to go into space?

Answer: Kalpana Chawla

54.The vitamins which is not found in vegetables and fruits?

Answer: Vitamin D

55. Bleeding Gums or tooth loss is a symptom of disease?

Answer:Scurvy

56. Fastest land animal in the world?
answer: cheetah
 

57. Which is the largest cell in natural world?
Answer: ostrich eggs

58. Which instrument is used to measure Atmospheric pressure?
answer: Barometer

59. Human dead body is called?
answer: cadaver 

60. The state having a largest area of forest cover in India

Answer: Madhya padesh

61. Which is the smallest neighboring country of India?
Answer: Bhutan
 

62. Tsunami is a word in which language?
Answer: Japanese
 

63. Panama canal act as a link between which oceans?
Answer: Atlantic and pacific

64. Who discovered Penicillin in 1928?

answer: Alexander Fleming

65. The part of brain which help the body balance?

 answer: Cerebellum

66. Which of the state has the longest coastal line?

answer: Gujarat

67. The highest dam of India is ?

Answer: Tehri Dam

Basic General Knowledge questions that you should know

68. Which continent is known as Dark continent?
Answer:Africa

69. which is the largest continent?
answer: Asia

70. which is the smallest continent?
answer: Australia

71. Which is the southernmost point of india?
Answer: Indira point


72. Present Indian station at Antarctica?
Answer: Bharati

73. Present Indian station at arctic region?
Answer: Indarc

74. Kelvin scale is the unit of?
Answer: Temperature 

Some important Inventions related GK for kids


75. Who is the inventor of electricity?
Answer: Benjamin Franklin

76. Who is the inventor of electric Bulb?
Answer: Thomas Alva Edison

77. Who is the inventor of Television?
Answer: John Logie Baird

78. Who is the inventor of Barometer?
Answer: Evangelista Torricelli

79. Who is the inventor of Radio?
Answer: Marconi

80. Who is the inventor of Crescograph
Answer: Jagdish Chandra Bose
Note: Crescograph is used to measure growth in plants 


More simple General Knowledge questions for Kids from comments


81. Which was the first linguistic state in independent India?
Answer: Andhra Pradesh

82. largest diamond in the world?

 Answer: Cullinan

83. Former Indian Prime minister who received both Bharath Ratna and Nishan-E-pakistan?

Answer: Morarji Desai

84. Who is the father of computer science?
Answer: Alan Turing

85. Which is world's first coin?
Answer: Lydian coin

86. Uri dam is constructed across the river?

Answer: Jhalam

87. Which is the lightest metal?
Answer: Lithium

89. Which is the  smallest desert in the world?
Answer: Carcross Desert, canada
 

90. Who is the chairman of Rajya sabha?
Answer: The Vice President

91. Who is the chairman of Niti aayog?
Answer: The Prime minister of India 


Newly updated GK Questions for Children


92. Who is the first women prime minister of India ?
Answer: Indira Gandhi

93. Who was the first women president of India ?
Answer: Pratibha Devisingh Patil

94.The state which is known as "Sugar bowl of India"?
Answer: Uttar Pradesh

95. The instrument used to measure Blood pressure?
Answer: Sphygmomanometer

96. Super computer was invented by?
Answer: Seymour Cray

97.What is the Expansion for LED?
Answer: Light emitting Diode

98. The largest Democracy in the world?
Answer: India

99.The longest written Constitution in the world?
Answer: Indian constitution

100. Metal used to make the filaments of bulbs?
Answer: Tungsten
 
 

 
 

  I Think You Have Answered All My Questions.


For more visit Simple Gk questions for Kids
 
More Questions are added as comment


last updated on 21/12/2021

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...