Custom Search

Important GK Questions for KIDS - Quiz Questions


Simple Gk Questions for kids, useful for quiz exams.Only selected Important Questions to improve Kids basic Gk knowledge.
gk for kids
Kids GK


simple 100 G K questions for kids

*Which is the first Indian film?
Answer: Raja Harishchandra

*Name the first satellite launched by india?
Answer: Aryabhata

*which is the National aquatic animal of India?
Answer: River Dolphin

*which is the National motto of India?
Answer: Satyameva Jayate 

 *which is the Smallest landlocked country in the world?
Answer: Vatican City  

*Which is the Largest landlocked country in the world?
Answer: Kazakhstan

1. Which is the largest animal in the world ?
Answer: Blue whale


2. Which is the largest animal on land ?
Answer: African elephant


3. Which is the smallest bird ?
Answer: Humming Bird


4. Which is the largest fish in the world ?
Answer:  Whale shark


5. Which is the tallest animal on the earth ?
Answer: Giraffe


6. Which is the biggest bird in the world ?
Answer: Ostrich


7. Which is the biggest continent in the world ?
Answer: Asia


8. Which is the largest country (area) in the world ?
Answer: Russia
2nd place > Canada

*8 a. Which is the smallest country in the world ?
Answer: Vatican City


9. Which is the most spoken language in the world ?
Answer: Mandarin (Chinese )
2nd place > Spanish


10. Which is the largest island in the world ?
Answer: Greenland
2nd place > New Guinea


11.Which is the longest river in the world ?
Answer: Nile (Egypt )


12. Which is the largest desert in the world ?
Answer: Sahara Desert (Located at Africa)


13. Which is the largest bone in human body ?
Answer: Femur (thighbone)


14. What is the smallest bone in the human body ?
Answer: Stapes(Ear bone)


15. Which is the largest flower in the world ?
Answer: Rafflesia


16. Which is the largest ocean in the world ?
Answer: Pacific Ocean


17. Which is the largest plateau in the world ?
Answer: Tibetan Plateau


18. Which is the tallest waterfall in the world ?
Answer: Angel Falls

19. which is the first linguistic state in india?
Answer: Andhra Pradesh 

20. Which is the first biosphere reserve in india ?
Answer: Nilgiri Biosphere Reserve

21. Which is India's largest fresh water lake?
Answer: Wular Lake

22. Which is largest freshwater lake in the world?
Answer: Lake Superior

*23. Which place is known as tea garden of India
Answer: Assam 

*24. Who introduced cofee to India?
Answer: baba budan 

25.who discovered electric bulb?
Answer:Thomas alva edison

26. who discovered television?
Answer: Jhon L baird

26 a. who discovered radio ?
Answer: Marconi

27. Name the person who first circumnavigated earth?
Answer: Magellan

28. First ship circumnavigated earth?
Answer: Victoria

29.India's first super computer?
answer: param8000

30 who is known as father of Indian constitution ?
answer: Dr B.R.Ambedkar


31. who is the writer of "malgudi days"?
answer: R. K. Narayan

32.Which of the Indian state has the longest coast line?
Answer: Andra pradesh

33.The largest river in India?
Answer: Ganga

34. Which Indian state has a separate constitution ?
answer: Jammu and kashmir

35. who is the father of history?
Answer: Herodotus

36. Which is the lightest metal?
answer: Lithium

37. A male donkey is called?
Answer: Jack

38. A female donkey is called?
Answer: Jenny

39. Who is the first prime minister of India ?
Answer:Jawaharlal nehru

40. Who was the first president of India ?
Answer: Rajendra Presad

41. Father of Green Revolution?
Answer: M S Swaminathan

More General Knowledge simple quiz questions for Kids
42. The king of spices?
answer: pepper
 

43. The 29th state of India?
Answer: Telangana

44. Paleontology is the study of ?

Answer: Fossils
 

45.The Gland secretes Insulin?
Answer: Pancreas

46. The currency of UAE?

 Answer: Dirham

47. _____is the currency of sudan?
Answer:Pound
 
48. Which is the hardest substance available on earth?
answer: Diamond

49. which bank is called bankers bank of India?
Answer: RBI(Reserve Bank of India) 

50. which is the largest state of India?
Answer: Rajasthan 


Gk Questions collected for quiz exams


51. The biggest Private Commercial Bank?

 Answer: ICICI Bank

52. The father of local self Government?

Answer: Lord Rippon

53. The first Indian woman to go into space?

Answer: Kalpana Chawla

54.The vitamins which is not found in vegetables and fruits?

Answer: Vitamin D

55. Bleeding Gums or tooth loss is a symptom of disease?

Answer:Scurvy

56. Fastest land animal in the world?
answer: cheetah
 

57. Which is the largest cell in natural world?
Answer: ostrich eggs

58. Which instrument is used to measure Atmospheric pressure?
answer: Barometer

59. Human dead body is called?
answer: cadaver 

60. The state having a largest area of forest cover in India

Answer: Madhya padesh

61. Which is the smallest neighboring country of India?
Answer: Bhutan
 

62. Tsunami is a word in which language?
Answer: Japanese
 

63. Panama canal act as a link between which oceans?
Answer: Atlantic and pacific

64. Who discovered Penicillin in 1928?

answer: Alexander Fleming

65. The part of brain which help the body balance?

 answer: Cerebellum

66. Which of the state has the longest coastal line?

answer: Gujarat

67. The highest dam of India is ?

Answer: Tehri Dam

Basic General Knowledge questions that you should know

68. Which continent is known as Dark continent?
Answer:Africa

69. which is the largest continent?
answer: Asia

70. which is the smallest continent?
answer: Australia

71. Which is the southernmost point of india?
Answer: Indira point


72. Present Indian station at Antarctica?
Answer: Bharati

73. Present Indian station at arctic region?
Answer: Indarc

74. Kelvin scale is the unit of?
Answer: Temperature 

Some important Inventions related GK for kids


75. Who is the inventor of electricity?
Answer: Benjamin Franklin

76. Who is the inventor of electric Bulb?
Answer: Thomas Alva Edison

77. Who is the inventor of Television?
Answer: John Logie Baird

78. Who is the inventor of Barometer?
Answer: Evangelista Torricelli

79. Who is the inventor of Radio?
Answer: Marconi

80. Who is the inventor of Crescograph
Answer: Jagdish Chandra Bose
Note: Crescograph is used to measure growth in plants 


More simple General Knowledge questions for Kids from comments


81. Which was the first linguistic state in independent India?
Answer: Andhra Pradesh

82. largest diamond in the world?

 Answer: Cullinan

83. Former Indian Prime minister who received both Bharath Ratna and Nishan-E-pakistan?

Answer: Morarji Desai

84. Who is the father of computer science?
Answer: Alan Turing

85. Which is world's first coin?
Answer: Lydian coin

86. Uri dam is constructed across the river?

Answer: Jhalam

87. Which is the lightest metal?
Answer: Lithium

89. Which is the  smallest desert in the world?
Answer: Carcross Desert, canada
 

90. Who is the chairman of Rajya sabha?
Answer: The Vice President

91. Who is the chairman of Niti aayog?
Answer: The Prime minister of India 


Newly updated GK Questions for Children


92. Who is the first women prime minister of India ?
Answer: Indira Gandhi

93. Who was the first women president of India ?
Answer: Pratibha Devisingh Patil

94.The state which is known as "Sugar bowl of India"?
Answer: Uttar Pradesh

95. The instrument used to measure Blood pressure?
Answer: Sphygmomanometer

96. Super computer was invented by?
Answer: Seymour Cray

97.What is the Expansion for LED?
Answer: Light emitting Diode

98. The largest Democracy in the world?
Answer: India

99.The longest written Constitution in the world?
Answer: Indian constitution

100. Metal used to make the filaments of bulbs?
Answer: Tungsten

  I Think You Have Answered All My Questions.


For more visit Simple Gk questions for Kids



last updated on 21/10/2019

49 comments:

  1. very nice but in 1 question which is the largest sea animal in the world ? but nice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blue whale is the largest sea animal

      Delete
    2. Which is the longest coastal line of India has been asked twice with two different answers.. Andhrapradesh and Gujarat.. Which is the correct answer?

      Delete
    3. Yes I also have noticed it that is Q no. 32 & 66

      Delete
  2. Plz add more questions for five year

    ReplyDelete
  3. Thirumeni: Marvelous effort. Would appreciate if locations can be mentioned along with answers.

    ReplyDelete
  4. very helpful in many ways, and in main time

    ReplyDelete
    Replies
    1. Very nice blog keep doing this, my bAby is just 22 months but she will tell all symbols of India and many GK QUESTIONS thank u

      Delete
  5. Very helpful for children
    Rajendra Kulkarni

    ReplyDelete
  6. very helpful in many ways , thanks

    ReplyDelete
  7. all the questn were very good nd it was hlpfl

    ReplyDelete
  8. It very useful to our wards gk power

    ReplyDelete
  9. Good questions pls add more question s for 4 year kid.

    ReplyDelete
  10. Yes of course it will help the child

    ReplyDelete
  11. Very nice question for small children, want some more

    ReplyDelete
  12. What is the color of "Black box" used in Airplane?

    ReplyDelete
  13. First citizen of India to go into space?
    Answer: Rakesh sharma

    ReplyDelete
  14. Question 32.Which of the Indian state has the longest coast line? Ans is Gujarat.
    I think Andra pradesh has second longest 974km where as Gujarat has 1214.7km

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. Sharp & frequent GK for kids

    Father of Atom Bomb?
    Robert oppenheimer

    Father of Hydrogrn Bomb?
    Edward Teller

    ReplyDelete
  17. It's not only interesting but very much helpful

    ReplyDelete
  18. very nice information, thanks for sharing this valuable content.

    ReplyDelete
  19. It would be good if you also paste questions on the same answers which is posted now

    ReplyDelete

feel free to comment
If we miss any important related Gk questions, please add it as comment

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...