Showing posts with label simple current affairs. Show all posts
Showing posts with label simple current affairs. Show all posts

Current Affairs 2026 Questions for competitive Exams: Updated

1 comment:


2026 Current affairs Questions for PSC, UPSC, Bank, and Postal exams 

2026 Appointments related Questions for Competitive Exams


*2026 Current Affairs Questions for PSC, UPSC, Bank, and Postal Exams*


Stay updated with the latest current affairs questions for PSC, UPSC, bank, and postal exams in 2026. Our comprehensive guide covers appointments, awards, and significant events.


*Appointments 2026*


- Justice Kempaiah Somashekar was appointed as the Chief Justice of Manipur High Court.

- General Asim Munir was promoted to the rank of Field Marshal in Pakistan.

- Kamil al-Taib Idris was appointed as Prime Minister of Sudan.


*General Knowledge*


- Padma Awards 2025: 139 individuals were announced to receive the prestigious award.

- India's Ambassador to Israel: Jitendra Pal Singh.


*Exam Preparation*


To excel in PSC, UPSC, bank, and postal exams, focus on:

- Staying updated with current affairs

- Practicing previous year's questions

- Building a strong foundation in general knowledge


*2026 Exam Trends*


- Questions on appointments, awards, and international events

- Focus on Indian economy, politics, and geography


*Tips for Success*


- Stay consistent with your study routine

- Use reputable sources for study materials

- Practice mock tests to assess your knowledge


By incorporating these strategies and staying updated with current affairs, you'll be well-prepared for your PSC, UPSC, bank, or postal exam in 2026. Stay ahead of the competition and achieve your goals!

1.  Which country is newly added to BRICS?
Answer: Indonesia

2. Where is the National children Science Congress 2025?
Bhopal


3. Which country will be hosting BRICS 2025?
Brazil

4. Which country will host BRICS 2026?

5. What is India's rank in Henley Passport Index 2025?
85


6. Which country has 1 st rank in Henley Passport 2025?
Singapore

 
7. What is India's rank in Happiness index?
118


8.  Which country has 1 st rank in Happiness index?
Finland

9.  Who is current world chess champion 2025?
Gukesh Dommaraju



10. Which historic mission took Shubhanshu Shukla to the ISS?

 Axiom Mission 4 (Ax-4)


11. Which organization launched the Ax-4 mission?

→ Axiom Space (with SpaceX Falcon 9 and Crew Dragon)


12. When did the Ax-4 mission launch?

25 June 2025


13. What is the name of the spacecraft that carried Shubhanshu Shukla to space?

Crew Dragon “Grace”


14. Who was the commander of the Ax-4 mission?

Peggy Whitson (NASA veteran astronaut)


15. How many years after Rakesh Sharma did India send another astronaut into space?

→ 41 years (Rakesh Sharma in 1984)


16. Who is the first Indian to set foot on international space station?

Shubhanshu Shukla


For more current affairs gk questions visit 2025 current affairs questions 



Simple gk and current affairs questions for psc exams

26 comments:
Selected simple gk and current affairs from online gk. 


World AIDS day is celebrated on?
Answer: December 1

What is the full form for AIDS?
Answer: Acquired Immuno Deficiency Syndrome

What is the full form for HIV?
Answer: Human Immunodeficiency Virus

What is the expansion for ELISA Test?
Answer: enzyme-linked immuno sorbent assay 



More Simple Questions

1. who is the current loksabha speaker ?
ans: Sumitra Mahajan

2. Who is the  Deputy Chairman of the Rajya Sabha?
ans:  Harivansh Narayan Singh

 3. who is the current rajya sabha chairman ?
ans: Venkaiah Naidu

 4. america is in which part of the world?
 Ans: in Northern hemisphere

5.how many members are in European union?
ans: 28 members

6. Who became the first player to win four successive ballon d'or awards ?
Answer: Lionel Messi

7. how many member in IMF.?
Answer: 189 Members

8. Who is known as the father of Indian Cricket ?
Answer: Renjith Singh

9. 2018 republic day guest
Answer: Asean leaders

10. name of protein in milk
Answer: casein

 11.Which element has no nutron?
Answer: Hydrogen

 12. Kalinga Prize is related to ___?
Answer: Popularization of Science

13.silent valley biosphere is in
Answer: palakad,kerala

14. Zindagi Ka Karvan' book is an autobiography of
Answer: Former prime minister chandrasekhar

15. which is the biggest land locked country in the world??
Answer: Kazakhstan

16.who is the president of world bank?
Answer: Dr. Jim Yong Kim

17.present us secretary of state?
Answer: Mike Pompeo

18.present chairman of ISRO
Answer: Kailasavadivoo Sivan

19. first lady chief information officer?
Answer: deepak sandhu


20. Newly appointed RBI Governor?
Answer: Urjit Patel

Updated Important Simple GK Questions



21.UN Observes Malala day on? [SET(state eligibility test) 2018 question]
Answer: July 12 


22.India's first organic state?
Answer: Sikkim

23. Venue for 2022 Winter Olympics?
Answer: Beijing(China) 

 

24. Sudden Fall in Barometric reading is the indication of ?
Answer: Heavy Rain

25. Moon is also known as?
Answer: Fossil planet

 
26. Which Ocean has the longest coastline?
answer: Atlantic Ocean

27. Which is the longest river bridge in India?
Answer: Mahatma Gandhi sethu, Patna


View more simple current affairs questions

http://importantquestionsabout.blogspot.com/2018/01/current-affairs-2018-questions.html

Latest gk  updates are represented with *