Showing posts with label current appointments. Show all posts
Showing posts with label current appointments. Show all posts

Current Affairs 2026 Questions for competitive Exams: Updated

1 comment:


2026 Current affairs Questions for PSC, UPSC, Bank, and Postal exams 

2026 Appointments related Questions for Competitive Exams


*2026 Current Affairs Questions for PSC, UPSC, Bank, and Postal Exams*


Stay updated with the latest current affairs questions for PSC, UPSC, bank, and postal exams in 2026. Our comprehensive guide covers appointments, awards, and significant events.


*Appointments 2026*


- Justice Kempaiah Somashekar was appointed as the Chief Justice of Manipur High Court.

- General Asim Munir was promoted to the rank of Field Marshal in Pakistan.

- Kamil al-Taib Idris was appointed as Prime Minister of Sudan.


*General Knowledge*


- Padma Awards 2025: 139 individuals were announced to receive the prestigious award.

- India's Ambassador to Israel: Jitendra Pal Singh.


*Exam Preparation*


To excel in PSC, UPSC, bank, and postal exams, focus on:

- Staying updated with current affairs

- Practicing previous year's questions

- Building a strong foundation in general knowledge


*2026 Exam Trends*


- Questions on appointments, awards, and international events

- Focus on Indian economy, politics, and geography


*Tips for Success*


- Stay consistent with your study routine

- Use reputable sources for study materials

- Practice mock tests to assess your knowledge


By incorporating these strategies and staying updated with current affairs, you'll be well-prepared for your PSC, UPSC, bank, or postal exam in 2026. Stay ahead of the competition and achieve your goals!

1.  Which country is newly added to BRICS?
Answer: Indonesia

2. Where is the National children Science Congress 2025?
Bhopal


3. Which country will be hosting BRICS 2025?
Brazil

4. Which country will host BRICS 2026?

5. What is India's rank in Henley Passport Index 2025?
85


6. Which country has 1 st rank in Henley Passport 2025?
Singapore

 
7. What is India's rank in Happiness index?
118


8.  Which country has 1 st rank in Happiness index?
Finland

9.  Who is current world chess champion 2025?
Gukesh Dommaraju



10. Which historic mission took Shubhanshu Shukla to the ISS?

 Axiom Mission 4 (Ax-4)


11. Which organization launched the Ax-4 mission?

→ Axiom Space (with SpaceX Falcon 9 and Crew Dragon)


12. When did the Ax-4 mission launch?

25 June 2025


13. What is the name of the spacecraft that carried Shubhanshu Shukla to space?

Crew Dragon “Grace”


14. Who was the commander of the Ax-4 mission?

Peggy Whitson (NASA veteran astronaut)


15. How many years after Rakesh Sharma did India send another astronaut into space?

→ 41 years (Rakesh Sharma in 1984)


16. Who is the first Indian to set foot on international space station?

Shubhanshu Shukla


For more current affairs gk questions visit 2025 current affairs questions 



Recent Appoinments to key positions for Competitive Exams- India 2022

No comments:

2022 Appointments Quick Reference


Expected Questions for 2022 UPSC , PSC exams, BANK exams, RRB, Postal assistant exams 


Share GK questions with your friends in PDF Format

 

1. Recently appointed chief of Intelligence Bureau (IB)?

Answer: Tapan Deka


2. Newly appointed Permanent Representative of India to the United Nations  ?
Answer:  Ruchira Kamboj(22/06/2022)


3.Recently appointed Vice Chairman of NITI Aayog  ( National Institution for Transforming India)
Answer :Suman Bery(01/05/2022) 

4.Newly appointed chief Executive officer of NITI Aayog
  Answer: Parameswaran Iyer(from 30/06/2022)


5. Recently appointed Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI)?
Answer: Debasish Panda (15/06/2022)



6. Recently appointed chairman of Press Council of India?
Answer: Ranjana Prakash Desai(06/2022) 

Ranjana Prakash Desai



7 .Recently appointed Chief of National Investigation Agency
Answer:  Dinkar Gupta(06/2022)
 
 
 
 

  


8. Who is the chairman of UPSC?
 Answer: Manoj Soni (05/04/2022)

  

9. Who is the Present  Chief Election Commissioner ?

Answer: Rajiv Kumar 
 


10. Who is the present SEBI chairman (Securities and Exchange Board of India) ?

Answe: Madhabi Puri Buch

 

Find More Latest who is who (India) from below link

https://importantquestionsabout.blogspot.com/p/who-is-who.html