Showing posts with label Freedom fighter. Show all posts
Showing posts with label Freedom fighter. Show all posts

General knowledge Questions and Answers Updated : Netaji Subhash Chandra Bose

10 comments:

Famous Personality
: Freedom Fighter >
Netaji Subhash Chandra Bose


If you review any previous competitive exam questions you can find, about five to ten Important Questions about Famous personalities. So we are entering some important questions about Subhash Chandra Bose.
GK Netaji




1. Who is the Indian freedom fighter known as Netaji?
Answer: Subhash Chandra Bose

2. When did Subhash Chandra Bose Born?
Answer: 1897

3. When did Subhash Chandra Bose first elected as president of Congress?
Answer: 1938 (Haripura congress section)

4. When did Subhas Chandra Bose secondly elected as president of Congress?
Answer: 1939 (later he left congress in the same year)

5. Who is the founder of Forward Block party?
Answer: Subhash Chandra Bose

6. When did forward Block Party Founded?
Answer: 1939 (in the same year he left congress)

7. Who gave the slogan Jai hind to the nation?
Answer: Netaji Subhash Chandra Bose

8. Who gave the slogan Dilli Chalo to the nation?
Answer: Netaji Subhash Chandra Bose

9. Whose lines are these "Give me blood, I will give you freedom"?
Answer: Netaji Subhash Chandra Bose

10. Who is known as the patriots of patriots?
Answer: Subhas Chandra Bose

11. Who called Subhash Chandra Bose "patriots of patriots" ?
Answer: Gandhiji

12. Who is known as Desh Nayak?
Answer: Subhas Chandra Bose

13. Who called Subhash Chandra Bose "Desh Nayak" ?
Answer: Rabindra Nath Tagore

14. Who is the political guru of Subhash Chandra Bose?
Answer: Chita Ranjan Das

15. When did Netaji Subhash Chandra Bose was posthumously decorated with the Bharat Ratna?
Answer: 1992

16. Which commission Inquired about the mysterious disappearance of Netaji Subhash Chandra Bose?
Answer: Mukherjee Commission

17. Who is the writer of the book "The Indian Struggle"?
Answer: Netaji Subhash Chandra Bose

18. Who is the founder of the Political Party "All India Forward Bloc "?
 Answer: Netaji Subhash Chandra Bose 

19. The book "An Indian Pilgrim: An Unfinished Autobiography"  is written by?
 Answer: Netaji Subhash Chandra Bose 


Listen to MP3 of Netaji Subhas Chandra Bose GK question bits – facts, slogans, books, history for UPSC, SSC, Railway exams. 🎧 Free Download MP3 gk bits

GK for Gandhi Jayanti : GK questions About Mahatma GANDHI

58 comments:
Answering these Mahatma Gandhi questions correctly can help you score at least 1 mark in exams like IBPS, UPSC,KPSC and Bank Clerk like exams.  Download our FREE MP3 resource featuring key Mahatma Gandhi questions and answers at the end of this post. So Start to learn about Gandhi
Gandhiji General knowledge questions

 
Gandhiji's visit to different states

Q. When did Gandhiji visit Kerala for the first time?
Answer: 1920

Q. In which year Mahatma Gandhi visited TamilNadu(Madras) for the first time ?
Answer:1896

Q. When did Gandhi visit Karnataka for the first time?
Answer: 1915

1. When did Gandhiji born?
Answer: in 1869 October 2


2. When did Gandhiji went to South Africa to practice law?
Answer: in 1893


3. Where did Gandhiji's first Satyagraha experimented?
Answer: South Africa in 1906, September to protest against the Asiatic Ordinance issued against the Indians in Transval


4. When was Gandhiji's first imprisonment?
Answer: 1908 at Johannesberg in South Africa


5. In which railway station where Gandhiji was humiliated and ousted ?
Answer: Peter Marits Burg Railway Station in SouthAfrica


6. When did Gandhiji started Tolstoy Farm (SouthAfrica)?
Answer: in 1910


7. Where did Gandhiji started the Phoenix Settlement ?
Answer: Durban in South Africa


8. What is the name of weakly started by Gandhiji in SouthAfrica?
Answer: Indian opinion (1904)


9. When did Gandhiji returned to India from South Africa ?
Answer: 9th January 1915.
January 9 is observed as Pravasi Bharatiya Divas


10. Where was Gandhiji’s first satyagraha in India?
Answer: It was for the right of Indigo workers in Champaran in 1917


11. Where was gandhiji’s first fast (Gandhiji’s second satyagraha in India)?
Answer: In Ahmadabad


12. Which causes Gandhiji to abandoned his title Kaiser-I-Hind?
Answer: Jallianwalabagh Massacre (1919)


13. Who started weeklies named Young India and Navjeevan?
Answer: Mahatma Gandhi


14. Which is the only Congress session presided over by Gandhiji?
Answer: Congress session at Belgaum in 1924


15. Who started All India Harijan Samaj in 1932?
Answer: Mahatma Gandhi


16. Where is Wardha Ashram situated?
Answer: In Maharashtra


17. When did Gandhiji started the weekly Harijan?
Answer: 1933


18. Gandhiji called Subhash Chandra Bose as _________?
Answer: Patriot


19. Who called Gandhiji as “Half naked Seditious Fakir”?
Answer: Winston Churchill


20. Who gave the name ‘Gurudev’ to Tagore?
Answer: Mahatma Gandhi


21. Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?
Answer: Tagore


22. Who is political guru of Gandhiji ?
Answer: Gopal Krishna Gokhale


23. Who is considered as spiritual guru of Gandhiji?
Answer: Leo Tolstoy


24. When did Gandhiji assassinated?
Answer: 1948 January 30 by Nadhuram Vinayak Godse


25. What was called as 'Post Dated Cheque' by Gandhiji ?
Answer: Cripps's Mission (1942)


26. When did Gandhiji published 'Hind Swaraj' ?
Answer: In the year 1908


27. who gave Baba Amta the title 'Abhay Sadak' ?
Answer: Mahatma Gandhi


28. The period which is considered as 'Gandhian Era' in Indian Independence struggle ?
Answer: 1915 - 1948


29. Where was Gandhiji’s third satyagraha in India?
Answer:  kheda satyagraha


30. What is the real name of Gandhi's Autobiography ?
Answer: Satya na prayogo


31. What is the period that referred in Gandhi's Autobiography ?
Answer: 1869 - 1921


32. When did Autobiography of Gandhiji first published ?
Answer: 1927 (in Navajeevan)



33. In which language Gandhiji wrote his Autobiography ?
Answer: Gujarati


34.  Who translated Gandhi's autobiography into English ?
Answer:  Mahadev Desai


35. Who founded Satyagrah Sabha ?
Answer: Mahatma Gandhi


36. Who was the secretary of Mahatma Gandhi after the demise of Mahadev Desai ?
Answer: Pyarelal


37. What is the real name of Mira Behn, the disciple of Gandhiji ?
Answer: Madeleine Slade


38. Who compared Gandhi's Dandi March to the legendary journey of Sri Rama to Lanka ?
Answer: Motilal Nehru



* Persons having nick name as Gandhi


39. Who is known as Frontier Gandhi ?
Answer: Khan Abdul Ghaffar Khan


40. Who is known as Bihar Gandhi ?
Answer: Dr. Rajendra Prasad


41. Who is known as Modern Gandhi ?
 Answer: Baba Amte


42. Who is known as Sri Lankan Gandhi ?
 Answer: A.T. Ariyaratne


43. Who is known as American Gandhi ?
Answer: Martin Luther King


44. Who is known as Burmese Gandhi ?
Answer: General Aung San


45. Who is known as African Gandhi ?
Answer:  Kenneth Kaunda


46. Who is known as South African Gandhi ?
Answer:  Nelson Mandela


47. Who is known as Kenya Gandhi ?
 Answer:  Jomo Kenyatta


48. Who is known as Indonesian Gandhi ?
Answer:  Ahmed Sukarno

Some of the Books about Gandhi.

49. Who wrote the book "The words of Gandhi" ?
Answer: Mahatma Gandhi

Other Books written by Gandhiji - 
"The Essential Gandhi" ,   "The Wit and Wisdom of Gandhi" ,      "The Penguin Gandhi reader","Gandhi on Islam",      "The Bhagavad Gita According to Gandhi",    "The book of Gandhi wisdom",       "Hind swaraj and other writings",           "The Way to God",    "For Pacifists"

50. Who is the write of  "Gandhi on Non-Violence" ?
Answer: Thomas Merton

51. "The Life Of Mahatma Gandhi" is written by?
Answer:Louis Fischer

52. who is the author of "Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle with India"
Answer: Joseph Lelyveld


Miscellaneous Questions about Gandhiji

*53. Which Round table Conference was attended by gandhiji?
Answer: Second

*54. second round table conference was held at which year?
Answer: 1931 

*55. Which is the gandhiji's first political agitation in india ?
Answer: Champaran Satyagraha



Download free audio gk questions
 

Unlock the legacy of Mahatma Gandhi with this engaging General Knowledge (GK) audio quiz! Perfect for students, quiz enthusiasts, and history buffs, this MP3 features carefully curated Mahatma Gandhi GK questions that test your knowledge about the Father of the Nation, his life, freedom struggle, and teachings.


This MP3 is a simple and handy way to brush up your Mahatma Gandhi general knowledge anytime — whether you’re prepping for exams like SSC, UPSC, or just want to learn something new. Download, press play and enjoy a quick, easy quiz that makes learning fun!


Free download these Gk questions in Mp3/ Audio format Gandhi quiz

Download Gandhi gk questions part 2 mp3



* newly updated questions

Wanted to know Important questions for IBPS exam about Jahangir

Did you know how many districts India have according to 2011 census ?

If you Know more Important question about Gandhi , please add it as comment.

Freedom fighter: Dadabhai Naoroji

7 comments:
Important GK questions about Dadabhai Naoroji 


Studying the answers given below are so simple, don't forget to study the questions too


1. Who is the founder of East India Association ?
Answer: Dadabhai Naoroji 


2. Who is the father of Indian politics ?
Answer: Dadabhai Naoroji


3. Who is the father of Indian economics ?
Answer: Dadabhai Naoroji 


4. who are the founders of London Indian Society 
Answer: Dadabhai Naoroji and W.C. Bonnerjee


5. Who is the creator of Drain theory ?
Answer: Dadabhai Naoroji 


6. Who is the creator of Brain Drain theory ?
Answer: Dadabhai Naoroji 


7. Who is the first Indian elected to British parliament ?
Answer: Dadabhai Naoroji


8. Who coined the name Indian National Congress (INC) ?
Answer: Dadabhai Naoroji


9. Who used the word 'Swaraj' firstly ?
Answer: Dadabhai Naoroji


10. Who is the first Indian calculated the national Income ?
Answer: Dadabhai Naoroji


11. Who was the Second President of Indian National Congress ?
 Answer: Dadabhai Naoroji


12. Who has the nick name "Grand old man of India" ?
Answer: Dadabhai Naoroji


13. Who wrote the book "Poverty and Un-British Rule in India" ?
Answer: Dadabhai Naoroji

14. What is the name of news paper started by Dadabhai Naoroji ?
Answer: Voice of India


Did you know Which is the train runs in India for commemorate the birth centenary of Mother Teresa ?