Share on facebook

Questions from Social Welfare Schemes for competitive Exams

Questions from Rural development programs and  Social Welfare Schemes are common in competitive exams like PSC and UPSC Exams. Checkout some Questions from welfare schemes


1. Andyodaya Anna Yojana(AAY)  Scheme was launched on
Answer: 25 December 2000

2.Balika Samridhi Yojana(BSY) Scheme was launched on
Answer: 1997

3.The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) was launched on 
Answer: 25 December  2000 

4.Indira Awaas Yojana  was launched on which year?
Answer: 1985

5.What is the full form for ICDS?
Answer: Integrated Child Development Scheme

6.ICDS was launched on which year ?
Answer: 2 October 1975

7. Jawahar Rozgar Yojana was started from which year?
Answer: 1989 April 1

8. Which are the schemes combined to form Jawahar Rozgar Yojana?
Answer:  National Rural Employment programme (NREP) and Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP) 

9.Which Indian state started women oriented project called Kudumbasree ?
answer: kerala

10.Kudumbasree started from which year?

 Answer:  1998 may 17

11. In which year National food for work programme was started ?
Answer: 2004 November 14


12. who is the implementing officer of food for work programme at district level?
Answer: district collector 

13.National livelihood mission was started in which year?
Answer: june 2011 

14. What is the fullform for SHG?
Answer: Self help Group 

*15. sukanya samriddhi yojana scheme(SSY) was launched on?
Answer:  22/01/2015

*16. Which state launched Life mission project(Livelihood,inclusion and financial empowerment)?
Answer: Kerala 

*17. NPS stands for?
Answer: National pension system

*18. What is the full form of PFRDA ?
Answer:  Pension Fund Regulatory and Development Authority

*19. PFRDA was established on?
Answer: 2003 august 23

*20.What is the full form of ASHA?
Answer: Accredited Social Health Activist 


*21. What is the full form of SSA?
Answer: Sarva Shiksha Abhiyan

*22.What is the full form of  SAGY?
answer: Sansad Adarsh Gram Yojana

*23. "Biju Krushak Kalyan Yojana" is a scheme for farmers launched by which state?
Answer:  Odisha

Do you know the expansion for "CRZ"? View Answer and more gk questions


last updated on 11/8/2018

1 comment:

  1. National pension system(NPs) was introduced in which year ?
    Answer: 1 january 2004

    what is the full form for PFRDA ?
    Answer: Pension Fund Regulatory and Development Authority

    ReplyDelete

feel free to comment

Instead of "thanks" post a useful question that you know well, all of us will consider it as your thanks

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...