Showing posts with label Nobel Prize. Show all posts
Showing posts with label Nobel Prize. Show all posts

Nobel prize 2012 : GK questions

1 comment:

Nobel Prize Winners 0f 2012


1. Who are the winners of 2012 Nobel Prize for Medicine ?
Answer: John Gurdon (Britain) , Shinya Yamanaka (For stem cell research)


2. Who are the winners of 2012 Nobel Prize for Chemistry ?
Answer: Robert J. Lefkowitz , Brian K. Kobilka (for studies of G-protein-coupled receptors)



3. Who are the winners of 2012 Nobel Prize for physics ?
Answer: Serge Haroche and David J. Wineland


4. Who is the winners of 2012 Nobel Prize for Literature ?
Answer: Mo Yan (china)
 

5. Who is the winners of 2012 Nobel Prize for Peace ?
Answer: European Union


* 6. Who is the winners of 2012 Nobel Prize for Economics ?
Answer: Alvin E. Roth , Lloyd S. Shapley



More Important Gk Questions about Nobel Prize


1. In which year Nobel Prize instituted ?
Answer: 1901

2. In which year the Nobel Prize for Economic Sciences was established ?
Answer: 1967 ( by Riksbank )


3. When did Rabindranath Tagore won the Nobel Prize ?
Answer: 1913

4. When did CV Raman won the Nobel Prize?
Answer: 1930

5. When did Har Gobind Khorana won the Nobel Prize?
Answer: 1968

6. When did Mother Teresa won the Nobel Prize ?
Answer: 1979

7. When did Subrahmanyan Chandrasekhar won the Nobel Prize ?
Answer: 1983

8. When did Amartya Sen won the Nobel Prize?
Answer: 1998 (Welfare Economics)


9. Who is the first Woman to win Nobel Prize ?
Answer: Madam Curie (in 1903-Physics, in 1911-chemistry)

* Who is the First Muslim woman to win Nobel Prize ?
Answer: Shirin Ebadi

* 10. The city in which Nobel Prize (except Peace prize) are awarded ?
Answer: Stockholm

* 11. The city in which Nobel Prize for Peace is awarded ?
Answer: Oslo (Norway)

* 12. Who is the first political leader to receive Nobel Prize for Literature ?
Answer: Winston Churchill



* 13. Who is the first person to get Nobel Prize for Physics ?
Answer: Wilhem Roentgen

* 14. Who is the first person to get Nobel Prize for Chemistry ?
Answer: Jacobus Vant Hoff

* 15. Who is the first person to get Nobel Prize for Medicine ?
Answer: Emil Von Behring

* 16. Who is the first person to get Nobel Prize for Literature ?
Answer: Rene Sully Prudhomme

* 17. Who is the first person to get Nobel Prize for Peace ?
Answer: Henri Dunant , Frederic Passy

18. Who is the first person to get Nobel Prize for Economics ?
Answer: Ragner Frisch , Jan Tinbergen


* newly updated
For Current affairs Questions 2012 visit http://importantquestionsabout.blogspot.in/2012/10/current-affairs-questions-2012.html