Showing posts with label Bank PO. Show all posts
Showing posts with label Bank PO. Show all posts

banking and marketing terms for ibps and bank po exams [updated]

10 comments:

Banking , Marketing and financial terms for all competitive exams


Above the line - Commission paid advertisement

Below the line -No commissions paid for advertisement

CAR- Capital Adequacy  Ratio

CAB- Cotton Advisory board

DIPP- Department of industrial Policy and Promotion

ECB - External Commercial borrowings

EOI- Expression of Interest

ETF- Exchange Trade Fund


EPF- Employees Provident Fund

FCCB -Foreign currency convertible Bond

FCNR A/C -   Foreign Currency Non Residential Account

FOSS- Free and open source software

FIPB- Foreign Investment Promotion Board

GPF - General Pension Fund 








HPL- Haldia Petro chemical LTD

IPR- Intellectual Property right

IDRS- Indian depository Receipts .

IFJ- International federation of journalists.

MEA- Ministry of External Affairs

NASSO- National sample survey Organization

NCM- National committee on minorities

NCD - Non convertible Debentures

NPA- Non Performing asset

NRE Accounts - Non-Resident External Account

NIM-Net Interest Margin

MPLAD - Member of parliament Legislative Area Development .

PMEAC- Prime Ministers Economic Advisory comity

PPP -Purchasing Power Parity

PPF - Public Provident Fund

QIP- Qualified institution Placements

REIT - Real Estate Investment Trust

SBU -Strategic Business Unit  

SBU is a Unit of the company having different mission

SDR - Special Drawing Rights

SHG- Self Help Group

Strapline- Slogan of a Company Brand

S&P- Standard and Poors credit rating Agency


UJwala- A scheme from Central govt. for Women rescued from trafficking.

WPI- Wholesale Prize Index


we are constantly updating this post. help us to improve this post,  add more financial and banking terms as comments



General knowledge questions for bank exams

14 comments:

Important General knowledge questions about State Bank Of India 

Previously asked gk questions about SBI for IBPS and Bank clerk exams


1. Which is the Biggest public bank in India ?
Answer: SBI


2. What was the old name of State Bank Of India ?
Answer:  Imperial Bank of India

2a. At which year Imperial bank was renamed as State Bank of India?
Answer: 30 April 1955

2b.  Imperial bank was formed at which year?
Answer: 27 January 1921

3. Which bank has the most branches in India ?
Answer: SBI


4. Which Committee recommended the formation of State Bank of India ?
Answer: Gorwala committee


5. Where is the headquarters of SBI ?
Answer:  Mumbai


6. Which is the biggest commercial bank in India ?
Answer:  State Bank of India





Did you know which is the first Indian bank to Introduce internet banking ?