Showing posts with label biology. Show all posts
Showing posts with label biology. Show all posts

Simple but Important GK questions: All about Vitamins

15 comments:

Some basic General knowledge about Vitamins and Vitamin deficiency diseases is frequently asked in previous PSC and UPSC Exams. Here we list the most important vitamin-related GK questions

Vitamins and Chemical Names


Vitamin A =>> Retinol
GK Relateds to Vitamins



Vitamin B1 =>> Thiamine

Vitamin B3 =>> Niacin

Vitamin B5 =>> Pantothenic acid

Vitamin C =>> Ascorbic acid

Vitamin D =>> Calciferol

Vitamin E =>> Tocoferol

Vitamin K  =>>  Phylloquinone

Vitamin B2 =>> Riboflavin

Vitamin B7 =>> Biotin

Vitamin B9  =>>  Folic acid 

Vitamin B12  =>>  Cyanocobalamin




Frequently asked gk questions about Vitamins


1. The study of Vitamin is known as?
Answer: Vitaminology


2. Which Vitamin is known as an anti-infective vitamin?
Answer: Vitamin A


3. What is the source of Vitamin A in Leafy vegetables?
Answer: Carotene

4. Which pigment gives the yellow color to Milk?
Answer: Carotene


5. Which is Vitamin giving yellow color to Milk?
Answer: Vitamin B2 


 6. Unpolished rice is a rich source of which vitamin?
Answer: Thiamine (Vitamin B1)


7. Which Vitamin is used for ELISA test (AIDS)?
 Answer: Vitamin B7 (Biotin)


8. Which Vitamin contains Cobalt?
Answer: Vitamin B12 (Cyanocobalamin)


9. Which Vitamin helps to heal wounds?
Answer: Vitamin C


10. Which Vitamin helps in blood clotting?
Answer: Vitamin K


11. Which Vitamin helps the immunity of body?
Answer: Vitamin C


 12. Which is the first artificially synthesized Vitamin?
Answer: Vitamin C

13 . Which Vitamin helps in the absorption of Calcium? 
Answer: Vitamin D

14. Important natural source of vitamin D? 
Answer: Sun Light

15. the metal present in vitamin b12? 
Answer: cobalt



Vitamin deficiency diseases

1. Anaemia is caused by a Deficiency of?
Answer: Vitamin B12

2. Scurvy is caused by a Deficiency of?
Answer: Vitamin C 

3. Rickets is caused by a Deficiency of?
Answer: Vitamin D

4. lack of blood clotting is caused by which vitamin?
Answer: Vitamin K

Free download Gk questions in Mp3 audio

Now available with MP3 audio! Listen and learn important GK questions from IBPS 2013, including vitamins, deficiency diseases, and chemical names. Perfect for SSC, UPSC, and bank exam preparation. Audio format makes revision easier and more effective anytime, anywhere. Strengthen your general knowledge with clear, concise questions and answers in voice forma available with MP3 audio! Listen and learn important GK questions from IBPS 2025, including vitamins, deficiency diseases, and chemical names. Perfect for SSC, UPSC, and bank exam preparation. Audio format makes revision easier and more effective anytime, anywhere. Strengthen your general knowledge with clear, concise questions and answers in voice format



For more gk questions about vitamin visit https://importantquestionsabout.blogspot.com/2012/06/psc-gk-questions-2013.html




For GK questions about countries visit most important straits and its location

RRB General Knowledge: Science questions 2018

4 comments:
Biology Questions for RRB, Kerala PSC, Fireman EXAMS.
Science questions are very important in Upcoming Railway exams. More will be added soon.


1. Which are the diseases caused by Bacteria ?
Ans: Tuberculosis
Diphtheria
Whooping cough
Cholera
Leprosy(Hansen's disease)
Tetanus
Plague
Typhoid
Gonorrhoea
Syphilis


2. Which are the diseases caused by Virus ?
Ans: Chickenpox
Mumps
Measles
Poliomyelitis
Rabies
AIDS


3. Which are the diseases caused by Protozoans ?
Answer: Amoebic dysentery
Malaria
African Sleeping Sickness
Kala-azar (Leishmaniasis)

4. Which are the diseases caused by Fungus ?
Answer: Athlete's foot
Ringworm


5. What is the full form of ELISA?
Answer: Enzyme-linked immunosorbent assay


6. Which disease is known as 'Grave's disease' ?
Answer: Exophthalmic goitre



# 7. Which virus cause Swine Flu ?
Answer: H1N1

# 8. Which Virus causes Bird Flu ?
Answer: H5N1



# 9. Which Mosquito is the Vector of Malaria ?
Answer: Female Anopheles Mosquito

# 10. Which Mosquito is the Vector of Filaria ?
Answer: Culex Mosquito



# 11. Minamata disease caused by Mercury poisoning
# 12. Itai Itai disease caused by Cadmium poisoning

louisebrown
13. When was the first test tube baby Louise Brown borne ?
Answer: 25 July 1978

 14. Who was the first test tube baby in india?
Answer:Durga(second in world)

14. Which day is observed as World Population Day ?
Answer: July 11 (birth of the 7 billionth baby)


15. Which organ affects Bright's Disease ?
Answer: Kidney



*Which organ is affected by Tuberculosis?
Answer: Lungs

*What parts of the body are affected by Diphtheria?
Answer: Throat and nose 

*Which organ is affected by Whooping cough?
Answer:  Respiratory tract

*Which organ is affected by Cholera disease?Answer: Intestine 

# Confusing question
*New updates            


Where is Salim Ali Bird Sanctuary situated ?
Answer: Goa

Where is Salim Ali National Park situated ?
To know visit http://importantquestionsabout.blogspot.com/2012/06/national-wildlife-sanctuaries-in-india.html