Showing posts with label 2025. Show all posts
Showing posts with label 2025. Show all posts

World Environment Day Quiz 2025

4 comments:


World Environment Day Quiz 2025 Questions with answers: Challenge your knowledge on environmental issues, sustainability, and conservation. Participate in school competitions on June 5th, 2025, to raise awareness, inspire action, and promote eco-friendly habits for a greener future. Engage, learn, and make a difference!

1. When is World Environment Day celebrated?
June 5

2. What is the theme of World Environment Day 2025?
Ending Plastic Pollution Globally

3. Which organization leads World Environment Day ?
United Nations Environment Programme (UNEP)

4. Which gas is primarily responsible for global warming?
Answer: Carbon dioxide (CO2)

5. Which international agreement aims to combat climate change?
Answer: Paris Agreement

6. Which day is celebrated as Earth Day?
Answer: April 22

7. Which organization publishes the annual State of the Global Climate report?
Answer: World Meteorological Organization (WMO)

8. What is the world's largest living structure?
Answer:Great Barrier Reef 

9. Which gas is responsible for ozone depletion?
Answer: Chlorofluorocarbons (CFCs)

10. What is the largest environmental organization?
Answer: United Nations Environment Programme (UNEP)

11. Which country has the largest carbon footprint?
Answer: China

12. What is the world's largest desert?
Answer: Sahara Desert

13. Which river is considered the lifeline of India?
Answer: Ganges River

14. What is the world's largest rainforest?
Answer: Amazon Rainforest

15. Which organization publishes the Red List of threatened species?
Answer: International Union for Conservation of Nature (IUCN)

16. What is the significance of the Montreal Protocol?
Answer: Protection of the ozone layer

17 Which day is celebrated as Earth Hour?
Answer: Last Saturday of March


18. Where is the venue for environment day celebration 2025?

Answer: The Republic of Korea's Jeju Province

( Thanks for the comment)


19. Where was the venue for environment day celebration 2024?

Answer: Saudi Arabia


20. Where was the venue for environment day celebration 2023?

Answer: Ivory Coast 



Current affairs current affairs

2 comments:

Daily Current affairs 2025

1. What is the theme of the Republic Day in 2025 ?
Answer: Swarnim Bharat - Virasat aur Vikas

2. Which is India's first national cooperative university ?
Answer: Tribhuvan Sahkari University (Gujarat)

3. Which country has been certified malaria-free by WHO in January 2025?
Answer: Georgia

4. Which state started digital tree aadhaar to preserve Chinar trees on 2025 ?
Answer: Jammu and Kashmir

5. Who presented the most consecutive budget in india?
Answer Nirmala Sitharaman ( 8 th consecutive on 2025)

6. Who won the C K Nayudu Lifetime Achievement Award 2025?
Answer Sachin Tendulkar

7. Who won the under19 women's T20 World Cup 2025?
Answer India ( defeating south africa)

8. Which country declared 2025 as the year of Community?
Answer: UAE

9. Who took charge as the 26th Chief Election Commissioner of India on  February 2025?
Answer Gyanesh Kumar

10. What is the theme for World Environment Day 2025?
Answer : Ending Global Plastic Pollution

11. Which country will host world environment day in 2025?
Answer: The Republic of Korea

12. Who is the chief guest of the Republic Day 2025 (76th) ?
Answer: Prabowo Subianto (Indonesian president)