Custom Search

General knowledge quiz questions related to Supreme Court



Gk quiz questions related to Supreme Court of India



Present chief justice of India- Ranjan Gogoi

GK related to Supreme Court


1. In which year Supreme Court of India came in to force ?
Answer: 1950 January 28


2. Who is the first chief Justice of India ?
Answer:  Harilal J Kania


3. Who is the 39th Chief Justice of India ?
Answer: Altamas Kabir



4. Which article in Indian Constitution gives the power of Writ jurisdiction to Supreme court ?
Answer: Article 32


5. Who appoints the judges of supreme court ?
Answer: President


*6. What is the monthly salary of chief Justice of Supreme court ?
Answer: 2.8 lakh (from 2018)


*7.  What is the monthly salary of judge of Supreme court ?
Answer: 2.5 Lakh(from 2018)


8. Who is the first female supreme court chief justice ?
answer: No female CJI yet


9. Who is the first female judge of supreme court ?
Answer: Fathima Beevi


*10. From Which country Indian Constitution Borrowed Supreme Court ?
Answer: America (USA)

11. What is the Motto of Supreme Court?
Answer: "Yato Dharmastato JayaŠł•"




* newly updated
Did you know who is known as Thomas Alva Edison of India ?

Did you know who won the 2018 Miss World?

4 comments:

feel free to comment
If we miss any important related Gk questions, please add it as comment

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...