Latest General knowledge questions: Indian Constitution

Indian constitution is a major topic in all competitive exams, so we are going to discuss some previously asked important gk questions about  Indian Constitution.

Important Questions About Borrowed Features in Indian Constitution
General knowledge constitution of india


1. From Which country Indian Constitution Borrowed Fundamental Rights ?
Answer: America (USA)

2. From Which country Indian Constitution Borrowed Supreme Court ?
Answer: America (USA)

3. From Which country Indian Constitution Borrowed Preamble ?
Answer: America (USA)

4. From Which country India Borrowed Written Constitution ?
Answer: America (USA)
 
5. From Which country Indian Constitution Borrowed Fundamental Duties ?
Answer: Russia (USSR)
 
6. From Which country India Borrowed Five year Plan ?
Answer: Russia (USSR)

7. From Which country Indian Constitution Borrowed Speaker in Lok Sabha ?
Answer: Britain (UK)
 
8. From Which country Indian Constitution Borrowed Parliamentary Election ?
Answer: Britain (UK)
 
9. From Which country Indian Constitution Borrowed Election Commission ?
Answer: Britain (UK)
 
10. From Which country Indian Constitution Borrowed 'Suspension of Fundamental Rights during the Emergency' ?
Answer: Germany

11. From Which country Indian Constitution Borrowed Concurrent list ?
Answer: Australia
 
12. From Which country Indian Constitution Borrowed Federal System ?
Answer: Canada

13. From Which country Indian Constitution Borrowed Union - State List ?
Answer: Canada

14. From Which country Indian Constitution Borrowed Amendment of the Constitution ?
Answer: South Africa




Previously asked gk questions about Constitution Amendments in competitive exams


1. Which amendment is known as Mini constitution ?
Answer: 42 nd amendment (1976)


2. In which amendment did the Preamble amended ?
 Answer: 42 nd amendment


3. In which amendment did Right to property is removed from the Fundamental Rights ?
Answer: 44 th amendment (1978)


4. In which amendment did the voting age is lowered form 21 to 18 ?
Answer: 61 st amendment (1989)


5.which amendment created the National Capital Territory of Delhi ?
Answer: 69 st amendment (1991)


6. Which amendment lead to the creation of Panchayat Raj ?
Answer: 73 st amendment (1992)




Latest general knowledge questions about Constitution Articles in competitive exams


1. Which article is known as Heart and Soul of the Constitution ?
Answer: Article 32


2. Which article is known as Necessary Evil ?
Answer: Article 22


3. Article 17 of the Indian Constitution provides for ?
Answer: Abolition of Untouchability


4. Fundamental Right are granted to citizens under which Article ?
Answer: Article 12 to 35


5. 'Right to Equality' is guaranteed to the citizens of India under Article ?
Answer: Article 14


6. Which article has banned employment of children below the of 14 in hazardous industries and factories ?
Answer: Article 24


7. Which article deals with the free and compulsory education to all children below 14 years of age ?
Answer:  Article 45


8. Which article deals with Right to elementary Education ?
Answer: Article 21 A


8. Which is the Article that provides special status to the state of Jammu and Kashmir ?
Answer: Article 370


9. Which Article relates to the establishment of Finance Commission ?
Answer: Article 280


10. Which Article deals with the Fundamental Duties ?
Answer: Article 51 A
* newly updated

Want more important questions about Indian Constitution, visit gk bits on Indian constitution

Did you know Who was the last ruler of Tughlaq Dynasty ?

20 comments:

  1. These are good Q. For exams. Thanks to the team.

    ReplyDelete
  2. these are awesome.thnx for this lovely site.

    ReplyDelete
  3. Article 280 deals with finance commsion and not election commision, please correct it

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you.

      Sorry that's a big error from our side...
      Article 280 =>> Finance commission

      Article 324 =>> Election commission

      Thanks for helping us.. God bless you...

      Delete
  4. thanks ..its a nice blog..!!

    ReplyDelete
  5. thnaks.. Very useful information

    ReplyDelete
  6. Thank you. this blog is really very nice.

    ReplyDelete
  7. Tis helped me a lot.,thank u.,keep goong.,al d best

    ReplyDelete
  8. Really helpfull.,keep going.,al d best

    ReplyDelete

feel free to comment

Pls read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted