Custom Search

General knowledge questions about Indian states


Andhra Pradesh


General knowledge Quiz Questions about Indian state - Andhra Pradesh for all competitive exams like upsc, psc, bank exams, quiz, intelligence bureau, ibps, bank clerk, RRB and postal assistant. 
Andhra pradesh gk questions



1. What is the capital of Andhra Pradesh ?
Answer: Hyderabad


2. Which is the state animal of Andhra Pradesh ?
Answer: Black Buck


3.Which is the state bird of Andhra Pradesh ?
Answer: Indian Roller


4. Which is the official state flower of Andhra Pradesh ?
Answer: Water lily


5. Which is the official state tree of Andhra Pradesh ?
Answer: Neem
_____________________________________________

6. Which is the first Indian state formed on linguistic basis ?
Answer: Andhra Pradesh


7.Which was the first capital of Andhra Pradesh ?
Answer: Kurnool

8. Which is the largest city in Andhra Pradesh?
Answer: Hyderabad


9. Which places are know as Twin City ?
Answer: Hyderabad and Secunderabad



10. Which place is known as High-tech city of India ?
Answer: Hyderabad


11. Which state is known as the Egg bowls of India?
Answer: Andhra Pradesh


12. Which is the biggest Tiger Reserve in India ?
Answer: Nagarjuna Sagar Srisailam (Andhra Pradesh)


13. Which is the biggest fresh water lake in South India ?
Answer: Kolleru (Andhra Pradesh)


14. What is the Classical dance of Andhra Pradesh ?
Answer: Kuchipudi


15. Which is the deepest port in India ?
Answer: Visakhapatnam (Andhra Pradesh)


16. What is the motto of Andhra Pradesh Tourism Department ?
Answer: Kohinoor of India


17. Which state is the second largest Producer of rice ?
Answer:  Andhra Pradesh
(largest producer > West Bengal)


18. Which state is known as rice Bowl of India ?
Answer: Andhra Pradesh


19. Which Indian state is the largest producer of Hydro electricity ?
Answer: Andhra Pradesh


20. Which is the first South Indian state to introduce Panchayati raj ?
Answer: Andhra Pradesh


21. Which state is the largest producer of Tobacco ?
Answer:  Andhra Pradesh


22. Who is known as "Andhra Kesari" ?
Answer: T. Prakasham


23. Who is the first Chief Minister of Andhara state ?
Answer: T. Prakasham


24. Who is the first Chief Minister of Andhara Pradesh ?
Answer: Neelam Sanjiva Reddy


25. Who is the Present Chief Minister of Andhara Pradesh ?
Answer: NARA CHANDRABABU NAIDU



For more visit important gk questions about Indian state Meghalaya

Did you know who is known as Modern Bhoja ?


2 comments:

  1. Andhara Pradesh present chief minister NARA CHANDRABABU NAIDU

    ReplyDelete
  2. 1st CM Andhra state T.Prakasham panthulu
    Deputy CM Neelam Sanjiv Reddy
    1st CM of Andhra Pradesh Neelam sanjiv Reddy
    1st deputy CM konda venkata ranga reddy

    ReplyDelete

feel free to comment

Instead of "thanks" post a useful question that you know well, all of us will consider it as your thanks

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Online combine study