Custom Search

RRB General Knowledge: Science questions 2018


More related GK Questions added to comments,
Biology Questions for RRB, Kerala PSC, Fireman EXAMS.
Science questions are very important in Upcoming Railway exams. More will be added soon.


1. Which are the diseases caused by Bacteria ?
Ans: Tuberculosis
Diphtheria
Whooping cough
Cholera
Leprosy(Hansen's disease)
Tetanus
Plague
Typhoid
Gonorrhoea
Syphilis


2. Which are the diseases caused by Virus ?
Ans: Chickenpox
Mumps
Measles
Poliomyelitis
Rabies
AIDS


3. Which are the diseases caused by Protozoans ?
Answer: Amoebic dysentery
Malaria
African Sleeping Sickness
Kala-azar (Leishmaniasis)

4. Which are the diseases caused by Fungus ?
Answer: Athlete's foot
Ringworm


5. What is the full form of ELISA?
Answer: Enzyme-linked immunosorbent assay


6. Which disease is known as 'Grave's disease' ?
Answer: Exophthalmic goitre



# 7. Which virus cause Swine Flu ?
Answer: H1N1

# 8. Which Virus causes Bird Flu ?
Answer: H5N1



# 9. Which Mosquito is the Vector of Malaria ?
Answer: Female Anopheles Mosquito

# 10. Which Mosquito is the Vector of Filaria ?
Answer: Culex Mosquito



# 11. Minamata disease caused by Mercury poisoning
# 12. Itai Itai disease caused by Cadmium poisoning

louisebrown
13. When was the first test tube baby Louise Brown borne ?
Answer: 25 July 1978

 14. Who was the first test tube baby in india?
Answer:Durga(second in world)

14. Which day is observed as World Population Day ?
Answer: July 11 (birth of the 7 billionth baby)


15. Which organ affects Bright's Disease ?
Answer: Kidney



*Which organ is affected by Tuberculosis?
Answer: Lungs

*What parts of the body are affected by Diphtheria?
Answer: Throat and nose 

*Which organ is affected by Whooping cough?
Answer:  Respiratory tract

*Which organ is affected by Cholera disease?Answer: Intestine 

# Confusing question
*New updates            


Where is Salim Ali Bird Sanctuary situated ?
Answer: Goa

Where is Salim Ali National Park situated ?
To know visit http://importantquestionsabout.blogspot.com/2012/06/national-wildlife-sanctuaries-in-india.html

4 comments:

feel free to comment
If we miss any important related Gk questions, please add it as comment

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...