Custom Search

RRB Important General knowledge question 2016


Indian Railway Important GK questions


1. Where is Railway Staff College situated ?
Answer: Baroda


2. What is the width of Broad gauge rail ?
Answer: 1.676


3. Which is the First Electric Train in India ?
Answer: Deccan Queen (Kalyan - Pune)


4. When did Life Line Express (Jeevan Rekha) Started ?
Answer: In 1991


5. Which year is declared as "Year of Rail Users" by the Indian Railways ?
Answer: 1995


6. Which is the Longest Railway Tunnel ?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)



7. Which is the Longest Railway platform in the World ?
Answer: Gorakhpur station platform (UP)


8. Which is the train running between India and Bangladesh ?
Answer: Maitree Express


9. Which are the states have no Railway ?
Answer: Meghalaya and Sikkim (building new railway lines)


10. Which is the Worlds oldest working steam locomotive engine (train) ?
Answer: Fairy Queen runs in India


11.  What is the width of Narrow gauge rail ?
Answer: 0.762


12. Where is the Headquarters of Konkan railway ?
Answer: Bilapur


13. Which is the fastest train in India ?
Answer: Shatabdi Express


14. In which year Indian Railway board established ?
Answer: 1905


15. Which is the first Railway station in India ?
Answer: Chhatrapati Shivaji Terminus (Victoria terminal)


* 16. Who is the first Indian to present Railway Budget  ?
Answer: John Mathai


* 17. Who is the first railway minister in India ?
Answer: John Matthai 


* 18. Who is the first lady Railway minister of India ?
Answer: Mamta Benergy


* 19. Which is the highest railway station in India ?
Answer: Ghum railway station


* 20. Which is the longest Railway bridge in India ?
Answer: Vallarpadam Bridge (kerala)


* 21. What is the slogan of Indian Railway ?
Answer: lifeline of the nation


* 22. Where is the Museum of Indian Railway situated?
Answer:  Chanakyapuri (New Delhi)

* 23. first indian double-decker train coach factory situated?
Answer: Rail Coach Factory, Kapurthala

*24. which is  the longest train route in India?
Answer: Dibrugarh-Kanyakumari Vivek Express


* newly updated
For more RRB question visit RRB expected GK question 2016


Did you know which is the biggest Tiger Reserve in India ?

52 comments:

  1. thanks it's v v imp questions.

    ReplyDelete
  2. G.k mean govt job and govt job mean life sattle so i heartly thanks.

    ReplyDelete
  3. gk questions

    Which is the Longest Railway Tunnel in the world ?

    Answer: Gotthard Base Tunnel

    ReplyDelete
  4. Wow great questions....u've almost covered all the areas....thnks a ton..........

    ReplyDelete
  5. Now the longest railway platform is Gorakhpur not Kharagpur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you very much sir
      I thought both are same. Gorakhpur is in UP and Kharagpur is in WB


      Thank you

      Delete
    2. from which date/year?? how long Gorakhpur platform is??

      Delete
    3. NO,Its 1300 meters
      & Kharagpur is of 1074 m

      Delete
    4. On 6 October 2013, Gorakhpur became the world's longest railway platform, after inauguration of the remodelled Gorakhpur Yard, with a stretch of around 1.35 kilometres (0.84 mi).

      Delete
  6. Railway gk questions

    Which is the slowest train in India ?
    Answer: Nilgiri mountain train

    ReplyDelete
  7. THANKS, IT IS REALLY HEALPFL TO LOTS OF PEOPLE

    ReplyDelete
  8. it is really helpful thanks a lot friend

    ReplyDelete
  9. Sir, mera rpf constable exam me invigilator ke sign omr sheet par nahi ho paye hai but attendence sheet aur omr sheet par mere sign aur finger stamp hai kya mere copy check hogi kya kahi complaint kar sakti hoon - jaanvi from up

    ReplyDelete
  10. thanks a lot
    it is very helpful :)

    ReplyDelete
  11. Ist Railway Minister after independence John Mathai, as per Wikipedia

    ReplyDelete
  12. What is the mascot of Indian railway?

    ReplyDelete
  13. hay why have you not told about current ministers of railway.
    But however fine

    ReplyDelete
  14. Gorakpur width 1.3 km kharaghpur width 1.072 km so gorakhpur in up is the longest platform in the world.

    ReplyDelete
  15. Q No.12 headquarters of KONKAN RAILWAY
    Answer is NAVI MUMBAI

    ReplyDelete
  16. sir me rrb goods gaird me exaim dena chahata hnu, kya ye quastion ayega

    ReplyDelete
  17. sir rrb me ye questions anne ke chances hai ??

    ReplyDelete
  18. It is the very importan t for railway job "mind it"

    ReplyDelete
  19. Plz tell me who is the father of railway
    In india and in world...

    ReplyDelete
    Replies
    1. George Stephenson known as "Father of Railways" who started first public steam railway. Lord Dalhousie started Railway in India.

      Delete
  20. Which railway minister present many time rail buget??
    Ans-Lalu prasad yadav

    ReplyDelete
  21. Where is the Headquarters of Konkan railway ?ans-navi mumbai

    ReplyDelete

feel free to comment

Instead of "thanks" post a useful question that you know well, all of us will consider it as your thanks

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Online combine study