Custom Search

Important facts about Mughal Empire: 2019 Exams GK



Mughal Empire is also known as Timurid Empire because of its relation with Timurid Empire. The period of the Mughal empire is known as Second Classical Age. They ruled India from 1526 to 1857. Only six are Considered great. They are Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shah Jahan, Aurangazeb.

Important GK Questions About Babur

mughal empire - babur

1. Who was the founder of the Mughal Empire?

Answer: Babur

2. When was First Battle of Panipat ?

Answer: 1526 April 21

3.Who defeated Ibrahim Lodhi in the First Battle of panipat?

Answer: Babur

4. Who defeated Mewar of Rana Sangha in the Battle of Khanwa ?

Answer: Babur (in 1527 {ie battle of panipat+1 year} )

5. Who fought against Babur in the Battle of Chanderi ?

Answer: Medini Rai of Malwa (in 1528 {ie battle of khanwa + 1 year} )

6. Who fought against Babur in the Battle of Ghaghra ?

Answer: Muhammed Lodhi (in 1529 {ie battle of chanderi + 1 year} )

7. When did Babur died ?

Answer: In 1530 (ie battle of ghagra + 1 year)

8. Where is the Tomb of Babur situated?

Answer: Kabul

*9.Who wrote the book The last Mughal?
Answer: William Dalrymple

*10. The Mughal emperor who introduced 'Jharoka Darsan'?
Answer: Akbar
 


Wanted to know more General Knowledge questions about Mughal Empire visit Important Questions


1 comment:

  1. Where is the Resting place of Babur?
    Kabul, Afghanistan

    Where is the Resting place of Humayun?
    Delhi

    ReplyDelete

feel free to comment
If we miss any important related Gk questions, please add it as comment

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...