Custom Search

Computer Related GK Questions from competitive exams


computer related  questions from PSC Exams


1. Who invented Laptop ?
Answer: Adam Osborne

2. Who is the first programmer
Answer: Ada Lovelace (Augusta Ada King-Noel)

3. The Information technology act was came in to existence from which year?
Anser: 2000

4. The inventor of www (World wide web) ?
answer: Tim Berner's lee

5. Computer Mouse was invented  by ?
Answer: Douglas Engelbart

6. Computer Mouse is which type of device(Input/output)?
Answer:  Input device

some other Input devices are - keyboard, scanner, joystick 

examples of Output devices: Printer, monitor, speakers, projector

7. What is the full form for USB ?
Answer: Universal serial bus

8.What is the purpose of BUS in computer?
Answer: BUS connects components of computer 

9. what is the full form for  RAM
Answer: Random access memory

10. what is the full form for  ROM
Answer: Read only memory

11*. Who is the father of computer science?
Answer: Alan turing

12*. Who is the father of computer ?
Answer: Charles Babbage

13*. Who is the founder of hotmail ?
 Answer: Sabeer Bhatia

14*. Device used for modulation and demodulation of signals?
Answer: modem  

 15.   Information technology act 2000 was came in to force from which date?
Answer: 17 october  2000

 Simple Computer linked Questions

*16. First electronic computer?
answer: ENIAC

*17. ENIAC stands for?
Answer: Electronic Numerical Integrator and Calculator


*18. Vacuum Tubes are used in which Generation of computers?
Answer: First Generation of computers


*19. Transistors are used in which Generation of computers?
Answer: Second Generation of computers


*20. IC chips are used in which Generation of computers?
Answer: Third Generation of computers

*21. Micro processors are used in which Generation of computers?
Answer: Fourth Generation of computers


 
Find more computer questions from

UPSC important Computer Questions  

Important Computer Gk Questions 

previously asked Gk questions about Computer

Computer Questions for competitive exams

*Last updated on 28/12/2018

12 comments:

  1. 1.What is the full form for UPS ?
    Answer: Uninterruptible power supply

    ReplyDelete
  2. Who is the founder of free software foundation?
    Answer:Richard stallman

    ReplyDelete
  3. Who is known as the father of Internet?

    ReplyDelete
  4. some important Expansions of computer terms

    MICR- Magnetic Ink Character Reader

    BCR- Bar Code Reader

    OMR- Optical Mark Reader

    OCR- Optical Character Reader

    VDU- Visual Display Unit

    CRT- Cathode Ray Tube

    LED- Light Emitting Diode

    SATA- Serial Advanced Technology Attachment (computer BUS)

    PATA- Parallel Advanced Technology Attachment (computer BUS)

    USB- Universal Serial Bus

    ReplyDelete
  5. Which is the first computer game?
    Space war

    A group of four bits is known as ?
    Nibble

    What is the full form for SMTP ?
    Simple mail Transfer protocol

    ReplyDelete
  6. Thankyou for this helpful questions this is very interesting question gk questions

    ReplyDelete

feel free to comment
If we miss any important related Gk questions, please add it as comment

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...