Custom Search

Current Affairs Questions 2016


Included  2016 events related gk and current affairs questions 

*last updated on 24/12/2016.
 
2016 Current affairs and Gk Questions for  psc, upsc, and bank exams

 **Who is the next secretary general of UNITED NATIONS (UN)?   
Answer: Antonio Guterres

1.Who is the present Union Railway minister?
    Answer: Suresh Prabhu

2. The venue for 2016 SAARC summit (19th)  ?
    Answer: Islamabad (Pakistan)

3. Venue for 2016 Olympics ?
     Answer: Rio de Janeiro, Brazil

4. UN Observes 2016 as ________?
     Answer: International Year of Pulses


5 . Who was recently appointed as Chairman of Competition Commission of India?
Answer: Devender Kumar Sikri

6. What is the full form for ASBA that was recently in news ?
Answer: Application Supported by Blocked Amount (Introduced by SEBI for applying to IPO - initial public offers )

7. Who will be the chief guest at 2016 Republic day parade?
Answer: French President Francois Hollande

8.Who is the First Lady chief minister in jammu and kashmir?
Answer: Mehbooba Mufti Sayeed

9. First railway university will be in which state?
Answer: Gujarath( Vadodra )


10. Who is the Vice Chairman of NITI Aayog ( National Institution for Transforming India)?
Answer : Arvind Panagariya

11. which is the 29th state of india?
Answer: Telangana

12. Which state moving it's capital to "Amaravati" ?
Answer: Andhra pradesh

13. Which is the First Digital state in India?
Answer: Kerala

14 First Digital district in India?
Answer: Idukki(Kerala)

15. Who Won  2016 oscar - best actor award ?
 Answer: Leonardo DiCaprio

16. Who Won  2016 oscar - best actress award ?
 Answer: brie Larson

17. Who Won  2016 oscar - best film  ? 
Answer: Spotlight 

18. Who is the winner of abel prize 2016?
answer: Andrew Wiles( Brittan )

19. which is the 2016 ICC World Twenty20 Venue ?
Answer: India

20. The eighth BRICS Summit(2016) will be held in which country?
Answer: India(Goa)


21. India's first Semi high speed train?
Answer: Gatimaan running between Delhi and agra


22. Newly elected assam chief minister?
Answer: Sarbanada Sonowal(BJP)

23. Newly elected kerala chief minister?
Answer: pinarayi vijayan 

24. Newly elected Tamilnadu chief minister?
Answer: Jayalalitha 

25. which state is linked with jat protest?
Answer: Hariyana

*26. 2016  jnanpith award winner?
Answer: Shankha Ghosh (Bengali poet)

*27. who won  2016 miss world ?
Answer:  Stephanie Del Valle(Puerto Rico)
Miss world 2016

Questions from RIO Olympics 2016


26*.What is the mascot of 2016 Rio Olympics ?
 Answer: Vinicius and Tom 

27. Who was the flag bearer for India in the 2016 Rio Olympics ?
Answer:  Abhinav Bindra

28.Indian player who won silver medal in badminton at Rio Olympics 2016  ?
Answer: P V Sindhu

29.Indian player who won bronze medal in wrestling at Rio Olympics 2016  ?
Answer: Sakshi malik

30. The youngest Indian who won Olympic medal ?
Answer : P V Sindhu

31.Which country won highest number of medals in Rio Olympics 2016?
Answer: United states (Total 121 medals)

*32. Where is the venue for 2020 olympics?
Answer: Tokyo  


*33. 2016 rajiv gandhi khel ratna award winners?
Answer: Sindhu(badminton), Sakshi malik(wrestling), Dipa  Karmakar(gymnastics), Jitu Rai(shooting)

*34.Where is the venue for 2018 Asian games ?
Answer: Indonesia


*35. Newly elected prime minister of United Kingdom?
Answer: Theresa may


*36. Who wrote the book "Aranyer Adhikar"?
Answer: Mahasweta devi(Bengali writer recently passed away.Other important books "Titu Mir , Hajar Churashir Maa")


37*. Who is the recently appointed Governor of Reserve Bank of India  ?
Answer: Urjit Patel

38*. Where is the venue for 2016 G20- summit?
Answer: Hangzhou, China

39*  Where is the venue for Asean summit 2016?
Answer: Lavos

40*. Who wrote the the book " One Indian girl"?
Answer: Chetan bhagath

Nobel prize 2016

41* who won 2016 nobel prize in medicine ?
Answer: Yoshinori ohsumi 

42*. Who is the winner of 2016 Nobel prize in physics  ?
Answer:David thouless,Duncane haldane, Michael kosterlitz


43*. Who is the winner of 2016 Nobel prize in chemistry  ?
Answer: Fraser Stoddart, Jean-Pierre Sauvage, Ben Feringa 

44*.Who won 2016 Nobel prize in Literature  ?
Answer:Bob Dylan 

45*. Who is the winner of 2016 Nobel peace prize
Answer: Juan Manuel Santos(President of Colombia )

46* who are the winners of  2016 Nobel prize in economics?
Answer: Oliver Hart &  Bengt Holmstrom
    
 
*newly updated




44 comments:

  1. Dear sir/madam i am preparing for RRB for the post of COMMERCIAL APPRENTICE FOR 206 exam. please send the maerial.

    ReplyDelete
  2. Largest cell in human body?? Nerve cell..

    ReplyDelete
  3. Best current affair
    Ples continue...

    ReplyDelete
  4. Good information and thanx to the admin

    ReplyDelete
  5. Sir, for UPSC 2016 from which year ( I mean from June 2015 - may 2016) General knowledge nd current affairs have to prepare for

    ReplyDelete
  6. India has become the 4th largest spender on defence according to the us business research provider HIS inc

    ReplyDelete
  7. World first tiger safari has opened in Madhya pradesh

    ReplyDelete
  8. Winner of the 2016 Miami open men's singles title - Novak djokovic

    ReplyDelete
  9. Fully unreserved superfast train - antyodaya express

    ReplyDelete
  10. An initiative (SEEMA DARSHAN) has been launched by which ministry
    Ans.HRM

    ReplyDelete
  11. I am giving ITI 2016 entrance exam.. I thought this questions will be helpful for me in exam

    ReplyDelete
  12. David Cameron resigned after brexit as he was supporting "stay britain im EU".
    New PM of uk is Theresa may.

    ReplyDelete
  13. Pm of britain david Cameron resigned after brexit.new pm is Theresa may.

    ReplyDelete
  14. good information about gk.it has enhance knowledge.people have learn inteligently.

    ReplyDelete
  15. Who founded shahanwaz commision?...j neheru 1955

    ReplyDelete
  16. Who founded khesla commision?..I g gandhi 1977

    ReplyDelete
  17. World biggest dayno them park?...in dubai

    ReplyDelete
  18. World highest glass bridge?...grand kenan or hero in pihiyang mountain chaina

    ReplyDelete
  19. Who founded acedamic association? ...derozio in 1828

    ReplyDelete
    Replies
    1. Who is the founder of young bengal ?
      Answer: Henry Louis Vivian Derozio

      Delete
  20. Manipur new governor. .nazma hepatulla and assam new governor..banwari laal purohit

    ReplyDelete
  21. India's first fully organic state is sikim

    ReplyDelete
  22. fantastic compilation...
    thankuuuuuu

    ReplyDelete
  23. Which country is known as bowl of sugar? Ans-CUBA

    ReplyDelete
  24. Good knowledge ... Thanks to whole team and for knowledgeable comments

    ReplyDelete
  25. Thanks for your updates which is very much useful for ccompetitive exam. Pls send some bank affairs

    ReplyDelete
  26. wow wonderful i am very proud on my country

    ReplyDelete
  27. This information is very help for competitive exam .thanks a lot

    ReplyDelete
  28. Sir I am preparing for postman exam please send this type of material English subject

    ReplyDelete
  29. Please give some more harder questions.

    ReplyDelete
  30. i prepare a cmat exam for mba ..so u have any idea how to current affairs have it..

    ReplyDelete

feel free to comment

Instead of "thanks" post a useful question that you know well, all of us will consider it as your thanks

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Online combine study