Previously asked Gk questions

Today's Postal assistant Exam Questions Solved (12/05/13 Kerala Circle)

Part (A) General Knowledge Questions

Current affairs Questions !!!!!!!!!


1. Who was named AIFF (All India Football federation) player of the year 2012 ?
Answer: Syed Rahim Nabi


2. How many gold medal were won by India at Copa Brasil - 2012 Tournament for wrestling ?
Answer: 9


3. The reserve Bank of India has asked banks to ensure withdrawal of Non-CTS 2010 standard cheques with CTS standard -2010 cheques by ?
Answer: error in answer


4. Recently consensus on GST have been arrived by center and states. What does GST mean ?
Answer: Goods and service Tax


5. Who was elected as vice president of Indian National Congress ?
Answer: Rahul Gandhi


6. The government of India has given ......... "language of the 8th schedule" the status of official language ?
Answer: 22


7. Who was world biggest exporter of rice in 2012 as per the latest report by food & Agriculture organization ?
Answer: India


8. The National development Council has approved recently the 12th five year paln and set an annual average growth target of ?
Answer: 8.2 %


9. India on Oct-4, 2012 successfully test fired nuclear capable Prithvi-2 ballistic missile from a test range at Balasore. This was a ?
Answer: Surface to Surface Missile


10. The refractive indices of Kerosene, Turpentine and water are 1.44. 1.47 and 1.33 respectively. Light will have maximum speed in ?
Answer: Water


11. Which of the following gases are given out during Photosynthesis ?
Answer: Oxygen


12. Who is credited with the discovery of Electron ?
Answer:  J.J Thompson


13. What is the Script of Ashoka's inscription ?
Answer: Brahmi


14. The first temporary president of Constituent Assembly?
Answer: Dr. Sachidanand Sinha


15. Which among the following was the major demand of Bardoli Styagraha (1928) organized under the leadership of sardar Vallabh Bhai Patel ?
Answer: Rollback of newly enhanced revenue rate


16. During the time of which Mughal emperor did the English East India Company establish its first factory in India ?
Answer: Jahangir


17. Find the incorrect statement

a) Spring tide is caused by the gravitational pull of the moon and the sun together in the same direction 

b) A line on a map that join all the places of the same height above sea level is called contour line

c)  Full moon occurs when the moon comes between the Earth and the sun

d) The difference in minutes between the Greenwich time and the local time at a place can be derived by multiplying the longitude of place by four 

Answer: Full moon occurs when the moon comes between the Earth and the sun 


18. The central government on 1st Jan 2013 launched the pilot phase of direct cash benefits transfer scheme. Under this scheme the cash will be directly transferred to the intended beneficiaries through?
answer: Aadhar Linked Bank accounts


19. Identify the three leader states in wind energy among the following ?
Answer : Tamil Nadu, Maharashtra, Gujarat


20. Dr. Montek Singh Ahluwalia said recently that the term "Bimaru" states should be done away with. Which sates was/were termed as Bimaru state ?
Answer: Bihar, Madhya Pradesh, Rajasthan and Uttar Pradesh



 21. Bhopal  Gas tragedy  is  associated  with  leakage of  ?
 Answer: Methyl  ISO  Cryanate


 22. Which  company  has  developed  AKASH ,  the  cheapest  tablet computer  ?
Answer: Data Wind


23. Which  of  the  following  articles  of constitution  says  that  the  executive  power  of  every  state  shall  be  so  exercised  as  not  to  impede  or  prejudices the  exercise  of  the  executive  power  of  India ?
Answer: Article 257


24. The  distance  between  the  earth  and  Sun  is greatest during ?
Answer:  Aphelion


25. Who is the General Secretary of CPI(M) ?
Answer:  Prakash Karat 



More will be added soon !!!


Did you know which is the weakest force in the world ?

No comments:

Post a Comment

feel free to comment

Pls read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted