Custom Search

Important general knowledge questions about Akbar

1. Who is the father of Akbar ?
answer: Humayun

2. When was Second Battle of Panipat ?
answer: in the year 1556

3. Who is defeated in the Second Battle of Panipat ?
answer: Hemu is defeated by Akbar

4. Who abolished the religious tax Jaziya ?
answer: Akbar (in the year1564)

5. When did Akbar captured Gujarat ?
answer: In the year 1572

6. Who built the city Fathepur Sikri (City of Victory) ?
answer: Akbar

7. What was the early name of Fathepur Sikri ?
answer: City of Sikri

8. Who built Buland Darwaza ?
answer: Akbar (Buland Darwaza is the gate way of Fathepur Sikri)

9. Where is Ibadatkhana situated ?
answer: It is a prayer house in Fathepur Sikri ,constructed by Akbar

10. Who is the First English man to reach India ?
answer: Ralph Fitch (during Akbar's reign), he is known as pioneer English man or torch bearer English man

11. What is the name of religion founded by Akbar ?
answer: Din ilahi (It means Divine Faith)

12. What is the name of calender started by Akbar ?
answer: ilahi Calendar

13. In which battle Akbar defeated Maharana Pratap of Mewar ?
answer: Battle of Haldighat (In the year 1576)

14. Where is Haldighat mountain pass is situated ?
answer: Haldighat mountain pass is situated in the Aravally hills in Rajasthan.

15. Who was the Mughal Empire when the English East India Company was being founded in1600 December 31 ?
answer: Akbar

16. Where is the tomb of Akbar situated ?
answer: Sikandra near Agra

17. What is the name of Akbar's military system ?
answer: Mansabdari system

18. Who was Akbar's revenue minister ?
answer: Raja Todarmal

19. Which Mughal empire built Agrafort ?
answer: Akbar


This will help you Important questions About GANDHI

No comments:

Post a Comment

feel free to comment

Instead of "thanks" post a useful question that you know well, all of us will consider it as your thanks

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Online combine study