Previously asked competitive gk questions

No comments:
Gk questions about Countries and their Old Names



1. What is the old name of Iraq ?
Answer: Mesopotamia


2. What is the old name of Iran ?
Answer: Persia


3. What is the old name of Beijing ?
Answer: Peking


4. What is the old name of Ethiopia ?
Answer: Abyssinia


5. What is the old name of Ghana ?
Answer: Gold Coast


6. What is the old name of Indonesia ?
Answer: The Dutch East India


7. What is the old name of Istanbul ?
Answer: Constantinople


8. What is the old name of Mali ?
Answer: French Sudan


9. What is the old name of Myanmar ?
Answer: Burma


10. What is the old name of Zimbabwe ?
Answer: Rhodesia


Did you know who is the chief guest of 2013 Pravasi Bharatiya Divas ?

Lastest GK questions about Famous Women

1 comment:
First women (female or First lady of ) in India General knowledge Questions and Answers


Questions Like "First women in India" is very much confusing to me. Some important gk questions about 'First ladies of India' is given below. Make sure you don't get confused.


1. Who is the First Woman Governer of India ?
Answer: Sarojini Naidu



2. Who is the First Female Prime minister of India ?
Answer: Indira Gandhi



3. Who is the first Woman Chief Minister of India ?
Answer: Sucheta Kriplani


4. Who is the First Woman Minister of India ?
Answer: Vijayalakshmi Pandit


5. Who is the First Woman Central Minister of India?
Answer: Rajkumari Amrit Kaur


6. Who is the First Woman Speaker of India ?
Answer: Meira Kumar


7. Who is the First Woman Speaker of a State Assembly ?
Answer: Shano Devi


8. The First Indian Woman who Swam across English channel ?
Answer: Arti Saha


9. The First Indian Woman who Swam across Gibraltar Strait ?
Answer: Arti Pradhan


10. Who is the First Miss World from India ?
Answer: Reetha Faria


11. Who is the First Miss Universe from India?
Answer: Susmitha sen


12. Who is the first Miss India?
Answer: Pramila Esther Abraham


* 13. Who is the first woman IPS ?
Answer: Kiran Bedi


* 14. Who was the first woman IAS ?
Answer: Anna Malhotra


* 15. Who was the first Woman High court Judge ?
Answer:  Anna Chandy


* 16. Who was the first female Chief Justice of High court ?
Answer:  Leila Seth


* 17. Who was the first Lady Magistrate ?
Answer: Omana Kunjamma


* 18. Who is the first woman to become Chief Election Commissioner of India ?
Answer: V.S. Ramadevi


* 19. Who is the first Indian woman to win Nobel Prize ?
Answer: Mother Teresa


* 20. Who is the first woman to win Bharat Ratna ?
Answer: Indira Gandhi

* newly updated


Did you know What is the maximum age for the President ?


For important current affairs questions visit Latest General Awareness Questions

Constitution of India | general knowledge questions

No comments:

Some important gk bits on Indian constitution


1. India become a republic on ?
Answer: January 26, 1950 


2. What is the maximum time interval between two successive sessions of the parliament ?
Answer: Six months


3. In our constitution Education is included in the _________ list ?
Answer: Concurrent List


4. Who is the first Acting president of India ?
Answer: V.V Giri


5. Who was elected unopposed to the office of the President ?
Answer: Neelam Sanjiv Reddy


6. Which Indian state has a common Civil Code ?
Answer: Goa


7. What is the maximum age for the President ?
Answer: There is no age Limit


8. Which was the first state that established Lokayukta ?
Answer: Maharashtra


For important questions about Indian constitution Amendments and Articles visit http://importantquestionsabout.blogspot.in/2012/08/latest-general-knowledge-questions.html


Did you know the total number of Muscles in human body ?


General knowledge years in Competitive exams

4 comments:
Previously asked General knowledge questions with years in Competitive exams



75. In which year the second battle of Tarain fought ?
in 1192


76. In which year Indian Railway Board Established ?
in 1905


77. In which year the first budget in India was presented ?
in 1860


78. In which year TRYSEM launched in India ?
in 1979


79. In which year IRDP (Integrated Rural Development Programme) launched in India ?
in 1980


80. In which year Adolph Hitler committed suicide ?
in 1945


81. In which year Decimal System of coinage introduced in India ?
in 1957


82. In which year Gandhi series Currency introduced in India ?
in 1996


83. In which year Jallianwala Bagh massacre took place ?
in 1919 April 13


84. In which year Rowlatt act passed ?
in 1919


85. In which year Swami Vivekananda passed away ?
in 1902


86. In which year was the Wildlife Protection Act enacted ?
in 1972


87. In which year All India Radio was renamed as Akashvani ?
in 1956


88. In which year was the All India Radio established ?
in 1936


89. In which year was National Literacy Mission founded ?
in 1988


For important General Knowledge questions with years visit  Quiz questions : Gk years

General knowledge questions and answers

2 comments:

Biology General knowledge questions and answers

Biology gk questions for PSC ,SSC and RRB exams


1. Which disease is known as Christmas disease ?
Answer: Haemophilia (also known as Bleeder's disease and Royal disease )


2. The seat of memory in the human brain is located in the _______ ?
Answer: Cerebrum


3. Which hormone is known as Emergency Hormone ?
Answer: Adrenalin


4. Total number of bones in human body ?
Answer: 206


5. Total number of Muscles in human body ?
 Answer: 639


6. What is the Enzyme present in Saliva ?
Answer: Ptyalin


7. Covering of brain is called as __________ ?
Answer: Meninges


8.  Covering of Lungs is called as __________ ?
 Answer: Pleura


9. Covering of Heart is called as __________ ?
Answer: Pericardium


10. What is the full form of CAT in CAT scan (CT scan) ?
Answer: Computer Axial Tomograph


11. Who prepared the first Cholera vaccine ?
Answer: Louis Pasteur


12. Who discovered Rabies vaccine ?
Answer: Louis Pasteur


 13. Blood pressure is the pressure exerted by blood on the walls of ________ ?
Answer: arteries


Did you know which is the largest lake in Antarctica ?


Geography general knowledge questions

No comments:

Previously asked General Knowledge questions about Antarctica


1. Which continent is known as Continent of Science ?
Answer: Antarctica


2. Which continent is known as White Continent ?
Answer: Antarctica


3. Which is the only Continent without any trees ?
Answer: Antarctica


4. Who is the first person to reach south Pole ?
Answer: Roald Amundsen


5. Which is the Active Volcano in Antarctica ?
Answer: Mount Erebus


6. Which is the world's southernmost active volcano ?
Answer: Mount Erebus


7. Which is the highest Peak in Antarctica ?
Answer: Vinson Massif


8. Which is the largest lake in Antarctica ?
Answer: Lake Vostok


9. In which year The Antarctic Treaty signed ?
Answer: 1959


Did you know which river is called a river between the two mountains ?


Astronomy General knowledge question 2013

1 comment:

Frequently asked  gk questions about the planet Jupiter



1. Which is the largest planet in solar system ?
Answer: Jupiter


2. Which planet has most number of satellites in solar system ?
Answer: Jupiter


3. Which is the fastest rotating planet ?
Answer: Jupiter


4. Which planet has the shortest day and night ?
Answer: Jupiter


5. Great Red Spot Seen on which planet ?
Answer: Jupiter


6. Which planet has maximum escape velocity ?
Answer: Jupiter


8. In which planet, objects weigh the most ?
Answer: Jupiter


9.  Which planet has the name meaning Ruler of all God ?
Answer: Jupiter


10. Which is the largest satellite in Solar system ?
Answer: Ganymede (Jupiter)


For more gk questions visit General knowledge questions on Astronomy

General knowledge questions PSC

1 comment:


Secretariat Assistant General knowledge questions (Asked on 5/1/2013 ) part 2


1. India is called a tropical country mainly on account of its ?
Answer: Latitudinal Extent


2. The marshy and forested land in northern part of Uttar Pradesh is ?
Answer: Terai


3. Which river is called a river between the two mountains ?
Answer: Narmada


4. Which state is called the agricultural epitome of India ?
Answer: Uttar Pradesh


5. Which region of India has a larger female population than the male population ?
a. west bengal           b. Mizoram         c. Nagaland           d. Puducherry
Answer: Puducherry
 

6. Who was the first propounder of the doctrine of 'Passive Resistance' ?
Answer: Aurobindo Ghosh


7. In which five year plan University Grants Commission was set up for promoting and strengthening higher education ?
Answer:  First Five Year Plan


8. Who is known as the father of Renaissance of Western India ?
Answer: M.G Ranade


9. The longest River in Peninsular India ?
Answer: Godavari


10. The largest producer of rice in India ?
a. Kerala       b. Andhara Pradesh       c. Tamil Nadu         d. Gujarat
Answer: Andhara Pradesh


11. The national animal of kerala ?
Answer: Elephant


12. The southern most river in Kerala ?
Answer: Neyyar


13. The largest national park in Kerala ?
Answer: Eravikulam


14. First dam in Kerala ?
Answer: Mullapperiyar


15. The most populated district in Kerala as per 2001 census ?
Answer: Malappuram

Visit  Part 1

Did you know which bank has the most branches in India ?

Secretariat Assistant General Knowledge questions 2013

No comments:

Secretariat Assistant Solved Previous Question paper (Asked on 5/1/2013 ) Kerala


1. Which lamp has the highest energy efficiency ?

a. Incandescent Lamp
b. LED
c. CFL
d. Arc Lamp




2. Yellow light is a combination of  _________ primary colors ?

a. Blue, Green
b. Red, Blue
c. Red, Green
d. Red, Blue and Green




3. Diverging lens produces __________ type of images ?

a. Small virtual image
b. Big real image
c. Small real image
d. Big virtual image




4. The process used to produce Ammonia is ?

a. Contact process
b. Haber process
c. Chlor-alkali process
d. Creighton process




5. The non-metal which exist in liquid state at room temperature is ?

a. Mercury
b. Sodium
c. Potassium
d. Bromine




6. 2007 Nobel prize for Chemistry was awarded to ?

a. Gerhard Ertl
b. Dan Shechtman
c. Richard Fred Heck
d. Venkatraman Ramakrishnan




7.The fifth state of matter is ?

a. Plasma
b. Magma
c. Bose-Einstein condensate
d. Fermionic condensate




8. Speed of blue color light in vacuum is ?

a. > 3x108 m/s
b. = 3x108 m/s
c. < 3x108 m/s
d. > 300 m/s




9. Which fuel has the highest Calorific Value ?

a. Bio-gas
b. Methane
c. Petrol
d. Hydrogen




10. In which direction does rainbow appear in the morning ?

a. North
b. South
c. East
d. West




11. The Chief Minister of Uttatakhand is __________ ?

a. Manohar parrikar
b. Vijay Bahugunna
c. Khanduri
d. Arjun Munda




12. Who is the President of France ?

a. Nicolas Sarkozy
b. Jacques chirac
c. Francois Hollande
d. Joachim Gauck




13. The Booker prize winner of 2012 is  ______ ?

a. Jeet Thayil
b. Hilary Mantel
c. Julian Barnes
d. Mo Yan




14. ICC T20 World cup Winner of 2012 is ____________ ?

a. Sri Lanka
b. Australia
c. India
d. West Indies




15. Who won the women's 100 meter Gold in 2012 London Olympics ?

a. Shelly-Ann Fraser Pryce
b. Carmelita Jeter
c. Ohuruogo
d. Felix Sanchez




16. The 59th National Film Award for Best Director was won by ?

a. Guruvinder Singh
b. Salim Ahamed
c. Suveeran
d. Vetrimaaran




17. God's particle is the pseudonym of  __________ ?

a. Large Hardon Collider
b. Quarks
c. Leptons
d. Higgs Boson




18. Which rocket was launched by ISRO during its 100 th Mission ?

a. ASLV-C21
b. GSLV-C21
c. PSLV-C21
d. INSAT-C21




19. The 2012 Nobel Peace Prize was awarded to  ________ ?

a. Liu Xiaobo
b. European Union
c. Barack Obama
d. Inter governmental Panel on climate change




20. The Minister for Cooperation in Kerala is  ?

a. C.N Balakrishnan
b. K. Babu
c. Adoor Prakash
d. Ebrahim Kunju




Visit for more questions

Did you know who was the first Indian to become a member of the British Parliament ?

General knowledge questions for bank exams 2013

12 comments:

Important General knowledge questions about State Bank Of India 

Previously asked gk questions about SBI for IBPS and Bank clerk exams


1. Which is the Biggest public bank in India ?
Answer: SBI


2. What was the old name of State Bank Of India ?
Answer:  Imperial Bank of India


3. Which bank has the most branches in India ?
Answer: SBI


4. Which Committee recommended the formation of State Bank of India ?
Answer: Gorwala committee


5. Where is the headquarters of SBI ?
Answer:  Mumbai


6. Which is the biggest commercial bank in India ?
Answer:  State Bank of India


7. Who is the present Chairman of SBI ?
Answer: Pratip Chaudhuri


Did you know which is the first Indian bank to Introduce internet banking ?

Current affairs Questions for competitive exams 2012

31 comments:
Current affairs and General Awareness questions 2013 for IBPS, Bank PO, RRB, SBI and Postal assistant part-2



1. Who is newly appointed as United Nations goodwill ambassador for UNAIDS ?
Answer: Aishwarya Rai Bachchan
Aishwarya 2012 current affairs

2. Which country won T20 World cup 2012 ?
Answer: West indies (beating Sri Lanka)


3. Which country won T20 Womens World cup 2012 ?
Answer: Australia (beating England)


4. What is the name of new book written by JK Rowling ?
Answer: The Casual Vacancy


5. According to the Forbes annual list of the world's 100 most powerful women on August 2012, Who has been ranked in the first place ?
Answer:  Angela Merkel


6. What is the name of new ship commissioned on 2012 for coast guard ?
Answer: Rajatarang


7. Who won the 2012 Amnesty International Ambassador of Conscience Award ?
Answer: Aung San Suu Kyi


8. Which Country won Asian Kabadi Championship 2012 ?
Answer: Pakistan (defeating India)


9. Who is the Winner of 2012 US Grand Prix ?
Answer: Lewis Hamilton


10. The seventh meeting of the G-20 summit was held in which country ?
Answer: Mexico (Los Cabos)


11. Which is the fastest super computer ?
Answer: Titan


12. Who is the new chief of RAW ?
Answer: Alok Joshi


13. Who will be the first Muslim head of Intelligence Bureau (IB) ?
Answer: Syed Asif Ibrahim


14. Which country won Davis cup 2012 (men's tennis) ?
Answer: Czech Republic


15. In which jail Ajmal Kasab hanged ?
Answer: Yerawada Jail (Pune)


16. Who is the new CBI director ?
Answer: Ranjit Sinha (25th director)


17. Who is the Winner of Miss Universe 2012 ?
Miss universe 2012 General knowledge
 









Answer: Olivia Culpo


18. Who is the winner of  Laureus Award Sportsman of the Year 2012 ?
Answer: Novak Djokovic


19. Who is the winner of  Laureus Award Sportswoman of the Year 2012 ?
Answer: Vivian Cheruiyot


20. Who is the winner of SASTRA Ramanujan Prize in 2012 ?
Answer: Zhiwei Yun


* 21. Who is the brand ambassador of BMW in India ?
Answer: Sachin Tendulkar


* 22. Who is the special public prosecutor of 2008 Mumbai attack ?
Answer: Ujjwal Nikam


* 23. Who is the winner of 2011 Jnanpith Award ?
Answer: Dr.Pratibha Ray


* 24. Who is the present president of Ghana ?
Answer: John Dramani Mahama


* 25. Who is the new chair man of Tata group ?
Answer: Cyrus Mistry


* 26. Who is America's New Foreign Secretary ?
Answer: John Kerry

* newly updated


For latest current affairs questions in 2013 visit Current affairs latest gk questions 2013

For more general awareness and current affairs questions visit current affairs questions Quiz part 1


Current affairs are added as Comment to save time and effort , see those too.

Confusing General knowledge questions 2013

No comments:

Confusing General knowledge questions latest (part 6)



Confusing gk questions from Days



1. Which day is observed as National Youth Day ?
Answer: January 12

2. Which day is observed as International Youth Day ?
Answer: August 12


3. Which day is observed as National Teachers' Day ?
Answer: September 5

4. Which day is observed as International Teachers' Day ?
Answer: October 5


5. Which day is observed as National Tourism Day ?
Answer: January 25

6. Which day is observed as International Tourism Day ?
Answer: September 27


7. Which day is observed as National Children's Day ?
Answer: November 14

8. Which day is observed as International Children's Day ?
Answer: June 1


9. Which day is observed as National Consumer Day ?
Answer: December 24

10. Which day is observed as International Consumer Day ?
Answer: March 15


11. Which day is observed as National Postal Day ?
Answer: October 10

12. Which day is observed as International Postal Day ?
Answer: October 9



13. Which day is observed as National Blood Donation Day ?
Answer: October 1

14. Which day is observed as World Blood Donors Day ?
Answer: June 14



For more Confusing General knowledge questions visit http://importantquestionsabout.blogspot.com/2012/07/general-knowledge-2012-confusing.html