Custom Search

Simple Gk questions and answers

Gk Questions taken from our Online GK service


Retrieving gk questions from online gk box is very difficult, so we are posting some selected important gk questions from the Gk box. These gk questions are shared by our Online visitors.
Gk Online




1. The spherical shape of a drop is due to _______ ?
Answer: Surface tension


*2.  Who is the present RBI Governor ?
Answer:   Urjit Patel


3. Earth is protected from Ultra voilet radiation by _______ ?
Answer: Ozone


4. If we move from equator to pole the value of acceleration due to gravity "g"_______ ?
Answer:  Increases


5. Capital of VeneZuela ?
Answer: Karakkas


6. Solid carbon dioxide is known as ______?
Answer: Dry ice


7.  VAT was first introduced in which country ?
Answer: France


8. Which instrument is used to measure blood pressure ?
Answer: Sphygmomano meter


9. How many coastal states are in India ?
Answer: 9


10. The country which lost the largest number of people in the 2nd world war ?
Answer: Japan


11. How many fundamental duties are laid in the constitution of India ?
Answer: 11

11 a. How many fundamental rights are recognized in the constitution of India ?
Answer: 7

12. Which is the Biggest Museum ?
Answer:  British Museum, London


13. Shora is the parliament of  _______?
Answer: Afghanistan


14. Who is the first person to get Param vir chakra ?
Answer: Major Somnath Sharma


15. Which is the largest fresh water lake in India ?
Answer: Wular Lake

15 a. Wular Lake is in which state?
Answer: Jammu and Kashmir

16. Which is the longest river in peninsular India ?
Answer: Godavari River

16 a. River godavari originates from ?
Answer: Brahmagiri Mountain


17. What is the full form of SIM ?
Answer: Subscriber Identity Module


18. Who is the founder of Van Mahotsav ?
Answer: K.M. Munshi


19. What is the full form of https ?
Answer:  Hypertext Transfer Protocol Secure


20. Where is Sardar Sarovar project situated ?
Answer: Gujarat


21. Which is the coldest planet in the solar system?
Answer: Neptune


22. Which is the Longest National Highway in India ?
Answer: NH 44 (old name NH 7)


23. Which is the smallest National Highway in India ?
Answer: NH 966B


24. How many bones are there in human skull ?
Answer: 22


25. Union public service commission  was established on ?
Answer: 1 October 1926


26. Kyoto protocol was adopted in which year ?
Answer: 11-Dec-1997

27. Kyoto protocol was came in to force from which year ?
Answer: 16-Feb-2005 

28.Kyoto is the city from which country?
Answer:japan 

29. Device used for measure radiation ?
Answer: geiger muller counter

30. Number of seats in Lok sabha?
Answer: 545 (543 elected+2 nominated)

31. Number of seats in Rajya  sabha?
Answer: 245 (233 elected+12 nominated) 

*32. The second person who land on the moon?
Answer: Edwin Eugene Aldrin 

*33. which country is known as land of white elephants?
Answer: Thailand

*34. which country is known as land of cakes?
Answer: Scotland

*35. which country is known as land of thousand lakes
Answer: Finland

*36. which country is known as land of windmills
Answer: Netherland

*37 . which country is known as land of lilies ?
Answer: Canada

 
Did you know who is the first woman to win Bharat Ratna ?
last updated on 25-9-2016

27 comments:

  1. So nice, provide KAS awareness..

    ReplyDelete
  2. Wrong answer of question no. 7. ..... Correct answer is brazil and germany..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear unknown,

      do u mean ""VAT was first introduced in which country ?"" i still believe its answer is france..

      feel free to comment if you are still disagreeing with me

      thanks for your feedback

      Delete
    2. excuse me you are saying that question is Wrong no doubt its correct but if you are still doubtful check on google as everyone trust google.... please don't claim.

      Delete
    3. https://en.wikipedia.org/wiki/Value-added_tax

      Delete
  3. Wrong answer of question no. 7. ..... Correct answer is brazil and germany..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear I am supporting hari, as vat was first introduced in france
      you may find details from here https://en.wikipedia.org/wiki/Value-added_tax
      "Maurice Lauré, Joint Director of the France Tax Authority, the Direction Générale des Impôts, was first to introduce VAT on 10 April 1954, although German industrialist Dr. Wilhelm von Siemens proposed the concept in 1918"

      Delete
  4. Overall good attempts
    And valuable questions

    ReplyDelete
  5. 1. Pakistan literally means lands of pure


    2. life of pi written by yann martle


    3. Who discovered Radio Carbon Dating?

    Answer: williard libby

    ReplyDelete
  6. national flower of pakistan: Jasmine
    who is the author of panchatantra?
    Vishnu Sharma

    ReplyDelete
  7. who launched the National Mission on Libraries ?
    Answer: Pranab Mukherjee

    Nabard was estblished on ?
    Answer: shivraman committee

    Parliament name of JAPAN ?
    Answer: DIET

    Who is known as missile woman of india?
    Answer: Tessi thomas

    ReplyDelete
    Replies
    1. I like to know more about tessi Thomas

      Can you

      Delete
  8. Who is the chairman of rajyasabha?
    Answer: The vice president

    who is the first vice president of india?
    Answer: Dr. S Radhakrishnan

    what is the present salary of vice president?
    Answer:125000

    ReplyDelete
  9. Answer of question no. 23 is wrong smallest highway of india is NH47A

    ReplyDelete
    Replies
    1. NH47A is now known as National Highway 966B.National Highway 966B is between Kundannoor and Willingdon Island in kerala

      Delete

feel free to comment

Instead of "thanks" post a useful question that you know well, all of us will consider it as your thanks

Please read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Online combine study