Current affairs latest gk questions 2013

Latest Current affairs questions 2013

Important current affairs gk questions and General awareness questions for all competitive exams

More Current affairs aug 2013  updates

Djokovic current affairs

1. Who is the winner of  Australian Open 2013 Women's title ?
Answer: Victoria Azarenka


2. Who is the winner of  Australian Open 2013 men's title ?
Answer: Novak Djokovic

Did you know who are the winners of Australian Open 2012 ?

3. Who is the chief guest of 2013 Pravasi Bharatiya Divas ?
Answer: Rajkeswur Purryag, President of Mauritius (Held in Kochi)


4. Who is the chief guest of republic day 2013 ?
Answer: Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, King of Bhutan


5. Who is first female President of South Korea ?
Answer: Park Guen-hye


6. Who is the first female Chief Justice of Sri Lanka ?
Answer: Shirani Bandaranayake (recently impeached)


7. Who is the winner of DSC Prize for South Asian Literature 2013 ?
Answer: Jeet Thayil (book - Narcopolis)


8. Which is the Longest Railway Tunnel in India?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)


9. Where did the World Economic Forum annual meeting held ?
Answer: Davos, Switzerland


10. Who has been conferred won Keerthi Chakra (the second highest among peace time gallantry awards of the country) ?
Answer: Major Anoop Joseph


11. Which Indian scientist conferred with China's top science award ?
Answer: CNR Rao


12. Who is the winner of Ranji Trophy 2012-2013 ?
Answer: Mumbai


13. Which country recently test fired  Hatf-9 (Nasr) missile  ?
Answer: Pakistan 


14. Who is the new Chairman of Lalit Kala Akademi  ?
 Answer: Kalyan Kumar Chakravarty


15. Who is the new  President of Sahitya Akademi ?
Answer: Dr. Vishwanath Prasad Tiwari


16. Who is appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations ?
Answer: Asoke Kumar Mukerji


17. Who is the worlds oldest Marathon runner ?
Answer: Fauja Singh



OSCAR Winners 2013 (85th Academy Awards Winners)

17. Which film won this year's Best Picture Oscar ?
Answer: Argo


18. Which actor won this year's Best Actor (in a Leading Role) Oscar ?
Answer: Daniel Day-Lewis (Lincoln)


19. Which actress won this year's Best Actress (in a Leading Role) Oscar ?
Jennifer lawrence current affairs
Answer: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)


20. Who won this year's Best Director Oscar ?
Answer: Ang Lee (Life of Pi)


21. Who is the first person to win Best Actor Oscar thrice ?
Answer: Daniel Day-Lewis

_____________________________________________________


22. What is the theme of 2013 International Women’s Day (march 8) ?
Answer: A promise is a promise: Time for action to end violence against women


23. New Governor of Nagaland ?
Answer: Ashwani Kumar


24. New Governor of Kerala ?
Answer: Nikhil Kumar


25. New Governor of Odisha ?
Answer: S C Jamir


26. Who is the new President of Kenya ?
Answer: Uhuru Kenyatta


27. Who is the new PM ( Premier of the People's Republic of China) of China ?
Answer: Li Keqiang


28. Who is the new Pope?
Answer: Pope Francis


29. What is the name of India's first regional navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1


30. Who scored fastest hundred on debut in test cricket ?
Answer: Shikhar Dhawan


31. Where is India's first all women post office inaugurated on women's day ?
Answer: Delhi


32. What is the theme of 2013 world water day (march 22) ?
Answer: Water Cooperation


33. Which year is declared by UN as International Year of Water Cooperation ?
Answer: 2013


34. Who is the winner of 2013 miss India ?
answer: Navneet Kaur Dhillon
current affairs miss india 2013


35. who is the winner of 2013 Saraswati Samman ?
Answer: Sugathakumari (Manalezhuthu)


36. Who is recently reelected as IAEA (International Atomic Energy Agency) Director general ?
Answer: Yukiya Amano


37. Who is the new Prime Minister of Nepal ?
Answer: Khil Raj Regmi


38. Who is the first female Prime minister of UK who recently passed away ?
Answer: Margaret Thatcher


39. Who is the new pm of North Korea ?
Answer: Pak Pong-ju


40. Who is the new venezuela president ?
Answer: Nicolas Maduro


41. Who is the new president of Bangladesh ?
Answer: Abdul Hamid


42. What is the theme of 2013 World Earth day (April 22) ?
Answer: The face of climate change


43. Who is the new Governor of  Jammu and Kashmir ?
answer: Narinder Nath Vohra


44. Who is the new president of ADB (Asian Development Bank) ?
Answer: Takehiko Nakao


45. Who is the new prime minister of Italy ?
Answer: Enrico Letta


46.  Who is the first woman speaker of Bangladesh ?
Answer: Shirin Sharmin Chowdhury


47.  Who is the new Comptroller and Auditor General of India ?
Answer: Shashi Kant Sharma


48. Who is the first Indian amputee to scale Everest ?
Answer: Arunima Sinha


49. Who is the first Pakistani women to scale the Everest ?
Answer: Samina Baig


50. Who is the first US women in space ?
Answer: Sally Ride (Recently she won highest civilian honour of USA, Presidential medal of Freedom)


51. What is the theme of 2013 International Biological diversity Day (May 22) ?
Answer: Water and Biodiversity 


52. Who is the winner of 2013 Man Booker International Prize ?
Answer: Lydia Davis


53. What is the theme of 2013 World No- Tobacco Day ( May 31 ) ?
Answer: Ban tobacco advertising, promotion and sponsorship


54. Who is the new Director General of DRDO ?
Answer: Avinash Chander


55. Who is the new prime minister of Pakistan ?
Answer: Nawaz Sharif


56. Who were the first twins to scale mount Everest ?
Answer: Tashi and Nancy Malik


57. What is the theme of 2013 World Environment Day (June 5) ?
Answer: Think, Eat, Save


58. Who won the 2013 Templeton Prize ?
Answer: Desmond Tutu


gk sports59. Who is the longest serving defence minister in India ?
Answer:  A.K Antony


60. Who is the winner of 2013 French open women's title ?
Answer: Serena Williams


61. Who is the winner of 2013 French open men's title ?
Answer: Rafael Nadal

Wanted to know more gk questions about Tennis visit http://importantquestionsabout.blogspot.in/2012/09/generalknowledgequestions-sports.html



62. Who is the new prime minister of Australia ?
Answer: Kevin Rudd


63. Who is  the present chief justice of India ?
answer:  P Sathasivam


64. Which is the first smoke free state of India ?
 Answer: Himachal Pradesh


65. Which is India's first navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1A


 * 66. Who is the present foreign secretary of India ?
 answer: Sujata Singh
  

* 67. Who won 2013 Wimbledon Men's Title ?
Answer: Andy Murray


 * 68. Who won 2013 Wimbledon Women's Title ?
Answer:  Marion Bartoli


* 69. what is the theme of 2013 World population day (July 11)?
Answer: Adolescent pregnancy with an aspiration of safe childbirth and that each pregnancy is wanted


*70. Who is the Recently elected Miss world 2013 ?

Answer: Megan Young (Miss Philippines)

*71. Who will represent India in Miss Universe 2013?
answer : Mansi Moghe(Miss Diva 2013)



 2013  Nobel prize 


* 72) Winner of 2013  Nobel prize in physics ?
Answer: Fran├žois Englert and Peter W. Higgs

*73) winner of 2013 chemistry Nobel prize ?
Answer: Martin Karplus , Michael Levitt and Arieh Warshel

*74) 2013 Nobel Prize for  Literature  Winner
Answer: Alice Munro

 *75) 2013  Nobel Peace Prize winner
Answer:  Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)

*76)winner of  2013 Nobel prize for Medicine ?
Answer: James E. Rothman, Randy W. Schekman and Thomas C. Sudhof

----------------------------------------------------------------------------------------------------- *77) Cyclone Phailin is expected to hit which indian state ?
Answer: Odisha

*78) Current ADB President ?
Answer:Takehiko Nakao
* newly updated
For more general awareness and current affairs questions visit current affairs questions Quiz part 2


Did you know which is the coldest planet in our solar system ?

Current affairs are added as Comment to save time and effort , see those too.

153 comments :

  1. Current affairs questions 2013

    What is the name of under water ballistic missile (1st under water missile) which is recently test fired by India ?

    Answer: K-15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Also called as saagrika

      Delete
  2. latest general awareness questions 2013

    Who is the first Asian to win an Oscar for directing ?
    Answer: Ang lee (in 2006 for Brokeback Mountain)

    ReplyDelete
  3. Latest gk questions

    Who is the world's richest man according to Forbes magazine ?

    Answer: Carlos slim

    ReplyDelete
  4. Current affairs latest gk questions 2013

    Who won first 'Tagore Award for Cultural Harmony' ?

    Answer: Pandit Ravishankar

    ReplyDelete
    Replies
    1. And scond one won by zuban Mehta -2013

      Delete
  5. Replies
    1. Mohan Parasaran

      Please visit our Who is Who page for more

      Delete
  6. 2013 current affairs questions



    Who is the new president of China ?

    Answer: Xi Jinping

    ReplyDelete
    Replies
    1. Li Keqiang is a Chinese economist and the current Premier of the People's Republic of China and party secretary of the State Council.

      Delete
    2. who is the firt man to jump from space(30000 ft)?
      Ans. Felix Baumgartner

      Delete
  7. What are tha payloads of SARAL?

    SARAL or Satellite with ARgos and ALtiKa is a cooperative altimetry technology mission of Indian Space Research Organisation (ISRO) and CNES (Space Agency of France)

    ReplyDelete
  8. Current affais questions

    what is the real name of pope francis ?

    Answer: Cardinal Jorge Bergoglio

    ReplyDelete
    Replies
    1. Is Cardinal a name??

      Delete
    2. I don't think so...

      A cardinal is a senior ecclesiastical official, usually an ordained bishop, and ecclesiastical prince of the Catholic Church.

      Delete
    3. child name is .." Jorge Mario Bergoglio"

      Delete
    4. JORGE MARIO BERLOGLIO

      Delete
    5. Deepak Kumar is right.." Jorge Mario Bergoglio"

      Delete
  9. In which country did pope francis born ?
    Argentina

    ReplyDelete
    Replies
    1. 17 December 1936
      Buenos Aires, Argentina

      Delete
  10. current affairs quizMarch 29, 2013 at 10:29 AM



    Who is the oldest person to be chosen for this year‟s Padma Shri Award?

    Answer: Ustad Abdul Rashid Khan

    ReplyDelete

  11. How many high courts are there in India ?

    Answer: 24

    ReplyDelete
    Replies
    1. Who is the present prime minister of Italy ?
      Answer: Mario Monti

      Delete
    2. Now changed Enrico Letta

      Delete
  12. Current affairs bits


    Who is the winner of 2012 Dadasaheb Phalke Award ?

    Answer: Pran Krishan Sikand

    ReplyDelete
  13. Latest Current Affairs Questions 2013

    1. PM Manmohan Singh conferred how many scientists, recently with the Lifetime Achievement Awards by department of Atomic Energy?

    Ans- Four

    2. Which country has developed bombs equipped with a GPS capable of targeting distant enemies day and night?

    Ans- South Korea

    3. Which city topped the chart for having the largest number of obese population?

    Ans- Kochi

    4. The latitudinal differences in pressure delineate a number of major pressure zones, which correspond with ____.

    Ans- zones of climate.

    5. The Great Victoria Desert is located in ____.

    Ans- Australia

    Regards:- Aditya Dey of Latest Current Affairs



    ReplyDelete
  14. What is the name of Margaret Thatcher's autobiography ?

    Downing Street Years

    ReplyDelete
  15. latest questions 2013


    Who is the winner of 2013 Abel prize ?

    Answer: Pierre Deligne

    ReplyDelete
    Replies
    1. wat is the name of Saina Nehwal's autobiography...???

      Delete
  16. Latest Current affairs....


    Who is the first women to head the secret service of US ?

    Answer: Julia Pierson

    ReplyDelete
  17. thx got much info for my quiz compeition

    ReplyDelete
  18. can u provide me all details in my mail id..

    ReplyDelete
  19. Subscribe us you will get updates on your mail subscribe

    ReplyDelete
  20. Who is the current prime minister of Pakistan? ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nawaz sharif is new prime minister of pakistan ....took office on 5th june 2013

      Delete
    2. Nawaj shsrif pakistan new pm

      Delete
  21. Current Affairs question

    The additional Solicitor General who resigned over the coal scam recently ?

    Answer: Harin Raval

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. New york Mayer =>> Michael Bloomberg

      Delete
  23. It is very nice Site..Nice Work Admin..Do you provide updates over Mail?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subscribe us you will get updates on your mail.. subscribe

      Delete
  24. It nice site also it will better if provide into info graphic.

    ReplyDelete
  25. Current affairs Quiz


    Who is the most powerful women of 2013 according to Forbes Magazine ?

    Answer: Angela Merkal

    ReplyDelete
  26. Current affairs bits

    Who is the new defence secretary of India ?

    Answer: RK Mathur

    ReplyDelete
  27. Current affairs QuizMay 29, 2013 at 8:06 AM


    Who won 2013 IPL ?

    Answer: Mumbai Indians

    ReplyDelete
  28. who is current president of world bank?

    ReplyDelete

  29. Which Indian language newly got the classical language status ?

    Answer: Malayalam

    ReplyDelete
  30. which state will exempt entertainment tax on ticket of IPL?





    Chhattisgarh

    ReplyDelete
  31. Who is Karnataka's new Chief Minister?
    Siddharamiah

    ReplyDelete
  32. sarabjeet prison name

    ReplyDelete
  33. Current affairs QuizJune 10, 2013 at 6:06 PM

    Who won 2013 Thailand open grand prix men's title ?

    Answer: Srikanth

    ReplyDelete
  34. UNESCO declared Nicobar Islands as 'World Biosphere Reserve'

    ReplyDelete
  35. Apple launched a new software-ios7

    ReplyDelete
  36. Current affairs QuizJune 17, 2013 at 7:57 AM


    Who is the new president of UN general assembly (68 session) ?

    Answer: John W Ashe

    ReplyDelete
  37. Who is the new president of Iran ?

    answer: Hassan Rohani

    ReplyDelete
  38. Current affais quizJune 18, 2013 at 7:04 AM


    Who is the youngest Indian to climb Mount Everest ?

    Answer: Raghav Joneja

    ReplyDelete
  39. latest current affairs questions

    Who won 2013 Walter scott prize ?

    answer: Tan Twan Eng

    ReplyDelete
  40. latest changes in cabinet ministry

    New cabinet ministers and their Portfolios

    Road and highways minister =>> Oscar fernandes

    Housing and urban development and poverty alleviation =>> Girija Vyas

    Labour and employment minister =>> Sisram Ola

    Textiles ministry =>> KS Rao

    Rail ways minister =>> Mallikarjun Kharge

    ReplyDelete
  41. Yo Yo Aditya SinghJune 19, 2013 at 10:13 AM

    Which team is the winner of Indian Premier League (IPL) 2013?

    Answer- Mumbai Indians

    ReplyDelete
    Replies
    1. orange cap...david hussi
      purple cup....devin bravo..

      Delete
  42. Thnx to you guys...for giving such valuable......information..itz very helpful.appreciate d wrk...

    ReplyDelete
  43. good work i learned Gk in a short span of time thanks..

    ReplyDelete
  44. Current affairs QuizJune 23, 2013 at 8:44 PM



    What is the name of new satellite launched by NASA to study the sun's lower atmosphere ?


    Answer: IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph)

    ReplyDelete
  45. thnk you for giving these GK questions.. But these are belongs to only person names.i can't remember these all names.. Can you please update Gk about banking and insurance sector. Becaz i am gng to face GIC EXAM. Once again thnking you all for this great job.keep it up

    ReplyDelete
  46. Great work!!Hope all will continue their contribution in future too..thanks all for their selfless help...

    ReplyDelete
  47. follform of GJMM

    ReplyDelete
  48. Please include banking related questions

    ReplyDelete
  49. thank u GK E.this web site is very useful . sir can u suggest current affairs for rrb nontechnical stage- 2

    ReplyDelete
  50. very nice please keep update

    ReplyDelete
  51. which chiefminister is longest service to his/her state???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Longest-serving Chief Minister of India is Jyoti Basu. He was Chief Minister of West Bengal from 1977 to 2000

      Delete
  52. really very useful......

    ReplyDelete
  53. this website is really very useful...........

    ReplyDelete
  54. Who is the president of Zimbabwe?

    ReplyDelete
  55. wat s the 23rd official language of india

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mohsin, you are wrong. In 8th Schedule of Indian constitution only 22 languages have the status of official language

      Delete
  56. gud work guys, it really helpful

    ReplyDelete
  57. Replies
    1. At Thajiwara (Bijbehara) In South Kashmir

      Delete
  58. Replies
    1. Bharatiya Mahila Bank.(operational by November 2013 )

      Delete
  59. This website really useful for competitive examinations. Plz include banking awareness questions too. It will be more helpful for banking aspirants. Thank you!

    ReplyDelete
  60. PLZ INCLUDE SOME QESTIONS/ANS ON RRB EXAM, GIVE SOME OTHER SITES FOR APPEARING A/M EXAM.........

    ReplyDelete
  61. china's first women astronaut?
    answer:liu yang

    ReplyDelete
  62. shreevatsa
    this website is really very useful..
    thax a lot...

    ReplyDelete
  63. its too good.... please keep update by keshri

    ReplyDelete
  64. waooo.. so useful and informative site.....

    ReplyDelete
  65. Which Indian bank does not have any branche in Nepal?

    ReplyDelete
  66. who person was won the gyanpith purskar 2011,2012?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2011-pratibha ray of odisha
      2012-ravuri bharadwaja of andhra pradesh

      Delete
    2. Sachin is correct , please refer wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Jnanpith_Award

      Delete
  67. i must say to admin it really works...........thnx a lot

    ReplyDelete
  68. very good work admin... thanx a lot for providing these most useful matters

    ReplyDelete
  69. NASA space probe Voyager-1(36 year old) left the solar system.

    GSAT-7, India's first defense Satellite successfully placed in geosynchronous orbit.

    Ununpentium,new super heavy element discovered.

    Facebook,Samsung,Nokia and three other tech giants to launch 'internet.org'.

    Microsoft buys Nokia's Mobile Phone Unit and Services.

    P.Sathasivam India's elected as India's Chief Justice.

    We all genuinely appreciate your work Admin. Keep up.

    ReplyDelete
  70. hey I m suraj more details for me............. in Facebook surajbisht2793@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, suraj submit your mail address to right side subscription box for latest current affairs and gk

      Delete
  71. who is the newly appointed Indian High Commissioner to UK
    Answer :Ranjan Mathai

    ReplyDelete
  72. thank u 4 the current updates..keep update us..

    ReplyDelete
  73. thanks 4 d useful info..keep doing so..

    ReplyDelete
  74. thanks for giving usefull knowladge to all its great job

    ReplyDelete
  75. Who won 2012 Indira gandhi purazkar recently?
    Answer : M S Swaminadan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do you know where is the birth place of M S Swaminadan?

      Delete
  76. what is the nationality of Alice munro?
    Answer : canada

    ReplyDelete
  77. Current Director of Intelligence Bureau
    Answer: S.A. Ibrahim

    Who is the Present chief of RAW
    Answer: Alok Joshi

    ReplyDelete
  78. it is very useful can you please update last six months current affairs for banking

    ReplyDelete
  79. it is very useful can you please update last six months current affaairs for SSC

    ReplyDelete
  80. plz send me latest current affairs questions and answers related to Bank PO exams on my mail id:-dheerendra.tomar111@gmail.com

    ReplyDelete
  81. Thanks dear, Its really useful and updated.

    ReplyDelete
  82. thanks a lot. this is really helpful and also, this blog is nice and a great place to get knowledge.

    ReplyDelete
  83. such an excellent website it is! very useful GK Question! good work admin

    ReplyDelete
  84. pls send me gk and current event for food inspectr exam please pls pls pls

    ReplyDelete
  85. please send me gk and current event for food inspecter exam pls pls pls pls pls help me

    ReplyDelete
  86. first woman managing director of life insurance corporation of india (LIC) appointed on dec 2013
    Usha Sangwan

    ReplyDelete
  87. Which is latest latest space craft failed

    ReplyDelete
  88. this site is awesome........ thanks for all current updates..... plz send more updates on Indian constitution and send more current changes in laws....... and all official names which are permitted by constitotion.

    ReplyDelete

feel free to comment

Pls read our Comment Policy about backlinks
or it will be deleted